Rendőr-kapitányságtól kérhetik el a bliccelők adatait a BKV-ellenőrök

A BKV-ellenőrök a jegy ellenőrzésekor nem minősülnek automatikusan közfeladatot ellátó személynek. Ez a jogállás ugyanis csak büntetőjogi ügyekben illeti meg őket.
2003.07.14 19:40, Forrás: MTI

A bliccelők adatait az intézkedő rendőrtől nem, csak a rendőrkapitányságoktól kérhetik el a BKV ellenőrei - közölte Gulyás Csaba hétfőn az MTI-vel. A szabadságon lévő adatvédelmi biztos munkatársa elmondta, hogy az ombudsman 2002-es országgyűlési beszámolójában is jelzett jogsértés megszüntetésére a belügyminiszter nemrég intézkedett.

A szaktárca vezetője július 1-jével módosította a rendőrség szolgálati szabályzatát. Eszerint változtattak azon a korábbi rendelkezésen, amely lehetővé tette, hogy a rendőrök a helyszíni intézkedésnél átadják a bliccelők adatait a BKV-ellenőröknek.

Ezt az igazoltatási eljárást az elmúlt években többször kifogásolták állampolgárok, akiknek jelzésére már az előző ombudsman is megállapította a jogsértést.

Gulyás Csaba tudatta, hogy a módosított szolgálati szabályzattal az ügy a helyére került. A BKV ellenőrök, akiknek egyébként nincs joguk a bliccelőket visszatartani, rendőri intézkedést kérhetnek. Ez esetben a rendőr az igazoltatásról készült jelentést leadja a kapitányságon, ahonnan a BKV írásban elkérheti az adatokat.

Gulyás Csaba megjegyezte azt is, hogy az ilyen jellegű rendőri segítségkérés nem a BKV privilégiuma. Mint mondta, bárkinek joga van erre. Példaként említette, hogy az a személy is igazoltatást kérhet egy rendőrtől, aki az utcán meglátja az adósát. A kezdeményező ugyanis azt valószínűsíti, hogy a tartozás miatt a rendőrséghez fordul, s az eljáráshoz mindkét fél adataira, az igazoltatásra szükség van.

Gulyás Csaba leszögezte, hogy a BKV-ellenőrök a bliccelőktől az adataik közlését kérhetik csak, igazolványuk átadását, bemutatását nem. A BKV-ellenőröket ugyanis semmilyen jogszabály nem hatalmazza fel arra, hogy igazolványt kérjenek, illetve kvázi igazoltassanak. Abban az esetben pedig, ha az utas nem közli adatait, akkor az ellenőr rendőrt hívhat. A rendőr megérkezéséig azonban az ellenőrnek nincs joga visszatartani az utast.

A szakember személyes véleménye szerint ennek a kérdésnek a megoldása nem adatvédelmi ügy. A szolgáltatás nyújtója rendezheti a problémát azzal, ha csak jeggyel lehet belépni a metróba.

Tudatta azt is, hogy a BKV-ellenőrök a jegy ellenőrzésekor nem minősülnek automatikusan közfeladatot ellátó személynek. Ez a jogállás ugyanis csak büntetőjogi ügyekben illeti meg őket.

BKV reagálás

A BKV-ellenőrök tisztában vannak azzal, hogy a bliccelők adatait csak a rendőrkapitányságoktól kérhetik - nyilatkozta Bencze Ferencné az MTI-nek hétfőn.

A BKV Rt. szakszolgálat vezetője elmondta, hogy évek óta arra oktatják az ellenőröket, ha a rendőrségtől kérnek segítséget, akkor a rendőrök szolgálati számát, helyét írják fel, hogy a bliccelők adatait megkérhessék a kapitányságoktól. Hozzátette, általában ez a gyakorlat valósult meg eddig is.

A szakszolgálat vezető úgy tudja, hogy egy jogszabály alapján kölcsönös igazoltatás esetén a rendőrök helyszínen átadhatták az utasok adatait a BKV-ellenőröknek.

Bencze Ferencné szerint a rendőrségnél jelenleg tapasztalható szigorítás miatt változott az eddigi rendőrségi eljárási szabály.

A rendőrség szolgálati szabályzatát július 1-jével módosította a belügyminiszter az adatvédelmi ombudsman állásfoglalásának megfelelően. Az állampolgári jogok biztosához az elmúlt években sokan fordultak panasszal amiatt, hogy a bliccelők adatait az intézkedő rendőrök a helyszínen azonnal átadták a BKV ellenőreinek.

Bencze Ferencné közölte, hogy tavaly több mint egymillió jegy nélküli utast, bliccelőt rögzítettek. Közülük havonta mintegy ezer személy ellen bírósági eljárást indítottak, mivel nem fizettek pótdíjat. A bliccelők pótdíjaiból a múlt évben 500 millió forint bevétele származott a BKV-nak.

ORFK

Nem jogszerűtlen, ha a rendőr a helyszínen megmondja a közlekedési társaság ellenőrének az igazoltatott nevét és lakcímét - tudatta a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

A Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Hírlevele szerint - amelyet az MTI-hez is eljuttattak - a szolgálati szabályzat értelmében jogszerű, ha az igazoltatás során a rendőr elkéri az igazoltatott személyi igazolványát vagy egyéb, személyazonosságot igazoló okmányát.

"Ha közfeladatot ellátó személy jogszerű fellépése körében kéri az igazoltatást, részére az igazoltatott adatai a helyszínen átadhatók, az igazoltatást kérő adatai közül azonban csak a neve és a munkahelye közölhető" - áll a közlésben.

Emlékeztetnek rá: a BKV Rt. a rendőrségről szóló törvény alapján hivatalosan kérheti a rendőrkapitányságoktól az adatokat az intézkedést követő nyolc napon belül.

"A rendőrt a jogainak érvényesítése végett bárki felkérheti más személy igazoltatására. Ha az igazoltatást kérő valószínűsíti, hogy az igazoltatáshoz jogos érdeke fűződik, és a személyazonosságát igazolja, a rendőr a kérést teljesíti. Az igazoltatott adatait a rendőrkapitányság adja ki az igazoltatást kérőnek, ha az adatokhoz fűződő jogosultságát hitelt érdemlően igazolja" - idézi a törvényt a közlés.

A jogszabály szerint az igazoltatást kérő az igazoltatást követő nyolc napon belül az adatok kiadását nem kéri, vagy a jogosultságát nem igazolja, az igazoltatottnak a felvett adatait meg kell semmisíteni.

Az adatok kiadásáról az igazoltatott személyt írásban értesíteni kell, és az értesítésben közölni kell az igazoltatást kérő igényének indokait. Ha az igazoltatott kéri, az igazoltatást kérő személyazonosító adatait vele közölni kell.

Gulyás Csaba, az adatvédelmi biztos munkatársa hétfőn tudatta: a bliccelők adatait az intézkedő rendőrtől nem, csak a rendőrkapitányságoktól kérhetik el a BKV ellenőrei. Úgy tájékoztatott, az ombudsman 2002-es országgyűlési beszámolójában is jelzett jogsértés megszüntetésére a belügyminiszter nemrég intézkedett és július 1-jével módosította a rendőrség szolgálati szabályzatát. Eszerint változtattak azon a korábbi rendelkezésen, amely lehetővé tette, hogy a rendőrök a helyszíni intézkedésnél átadják a bliccelők adatait a BKV-ellenőröknek.

Ezt az igazoltatási eljárást az elmúlt években többször kifogásolták állampolgárok, akiknek jelzésére már az előző ombudsman is megállapította a jogsértést.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Luxus lesz a BKV bérlet? A minimálbér közel 10 %-át költjük utazásra - áremelkedések Ledolgozza hiányát a BKV - a kormány is segítő kezet nyújt Jobb otthon maradni! - tovább drágít a Volán, a MÁV és a BKV Ötmilliárdot kap a BKV Megszűnik a BKV monopóliuma Nyári üzemmódra vált a BKV Feltölthető kártya a hagyományos BKV-jegyek helyett

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.