Az SZDSZ tovább nyomoztatna a volt MTV elnök után

"Elfogadhatatlan az ügyészség azon érvelése, miszerint az MTV-nek veszteséget okozó kiadásokat az úgynevezett megrendelő típusú televíziózás indokolta".
2003.07.30 17:42, Forrás: MTI

Számos ponton nem elégséges az ügyészség indoklása, amelynek alapján megszüntették a Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió (MTV) volt elnöke ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást - közölték szabad demokrata politikusok szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon.

"Elfogadhatatlan az ügyészség azon érvelése, miszerint az MTV-nek veszteséget okozó kiadásokat az úgynevezett megrendelő típusú televíziózás indokolta" - mondta Pető Iván parlamenti képviselő és Haraszti Miklós, a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének az SZDSZ által delegált tagja.

Pető Iván szavai szerint az ügyészség feladata nem az, hogy esetleg adott személyek felelősségét vizsgálja meg, hanem az, hogy megállapítsa: történt-e törvénytelenség egy intézmény működése során, vagy sem.

Rámutatott, hogy 2001 februárjában tett feljelentésük arra az időszakra vonatkozott, amikor Szabó László Zsolt és Mendreczky Károly volt az intézmény elnöke és a köztévé kuratóriumi elnökségében csak kormánypárti kurátorok ültek. Pető Iván közlése szerint a rendőrség vádat kívánt emelni amiatt, hogy a levont adóelőlegeket és a járulékokat az MTV nem fizette be az illetékes hivatalokhoz.

"Az ügyészség ez ügyben is ejtette a vádat" - közölte, majd rámutatott: az ügyészség szerint Szabó László Zsolt tisztában volt azzal, hogy járulékfizetési kötelezettsége van. Mint mondta, nem ismernek még egy olyan esetet, hogy valaki levonja a járulékokat az alkalmazottaktól és megtehetné, hogy ezt bármi másra fordítsa.

A politikus megjegyezte: az MTV elnöke ezeket a pénzeket külső megrendelések ellentételezésére fordította, és az ügyészség szerint ez elfogadható. "Az ügyészség kimondta: amennyit elkölt a Magyar Televízió, az mind indokolt, függetlenül attól, hogy ezt mire költi. Ez abszurdum" - fogalmazott a szabad demokrata képviselő.

Megjegyezte: az is abszurdum, hogy egy részvénytársaság nem a bevételeihez igazodva tervez, majd a terveket is túllépi minden indoklás nélkül. A kormánypárti politikus a sajtótájékoztatón kiosztott egy dokumentumot, amelyben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyolc olyan megállapítása szerepel, amelyek "önmagukban is feljelentés tárgyai lehetnének és önmagukban is ügyészi vizsgálat tárgyai lehetnek".

"Ezekre az ügyészség nem tért ki" - tette hozzá Pető Iván.

Haraszti Miklós közölte, a legfőbb ügyész azt állítja: van egy olyan törvény, amely előírta, hogy a Magyar Televízió minden évben növelje a külső szerződések arányát. "Nincs ilyen törvény, az ügyész nem létező törvényre hivatkozik" - szögezte le az SZDSZ-es kurátor.

Rámutatott, hogy az ÁSZ megállapítása szerint az MTV veszteségeit nem csak a külső körülmények romlása, hanem saját pazarló gazdálkodása is okozta. Haraszti Miklós sérelmezte, hogy az ügyészség több, a feljelentésükben szereplő kifogásra nem reagált.

Ezek közé sorolta "a rekordhiánnyal tervezett hiány rekordméretű túllépését", a több százmillió forintos végkielégítéseket, és a favorizált cégcsoportok számlázásait.

A politikusok beszámoltak arról, hogy az ügyészség nyomozást megszüntető határozata ellen panasszal éltek. Megjegyezték, hogy egy nemrégiben hozott törvénymódosítás alapján a nyomozási bíróhoz fordulhatnak, ha nem fogadják el az ügyészség határozatát.

Pető Iván szavai szerint a legfőbb ügyész ugyanúgy a parlament által választott tisztségviselő, mint a miniszterelnök.

"Természetesen nincs olyan jogszabály, amelyik tiltaná, vagy alantas cselekedetnek minősítené a legfőbb ügyész tevékenységének vitatását" - szögezte le hozzátéve: az ügyek magukért beszélnek, és ők a közügyek iránti tiszteletet képviselik.

Az MVT felügyelő bizottsága is panaszt tett

Panaszt tett a Magyar Televízió Rt. (MTV) Felügyelő Bizottsága (FB) a Legfőbb Ügyészségnél az MTV gazdálkodása kapcsán folyt, nemrégiben megszüntetett ügyészségi vizsgálat miatt - tájékoztatta az FB elnöke szerdán az MTI-t.

A panaszbejelentésről szerdai ülésén döntött az FB, amely a Legfőbb Ügyészséghez eljuttatott indoklásában fenntartotta, megerősítette a két évvel ezelőtti feljelentésében foglaltakat - közölte Gábor József.

A Fővárosi Főügyészség július 21-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy megszüntette az MTV Rt. volt elnöke, Szabó László Zsolt ellen - hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt - folytatott nyomozást.

A Fővárosi Főügyészség múlt hétfői közleménye szerint "Összességében megállapítható, hogy az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt, ezért került sor a nyomozás megszüntetésére".

Gábor József emlékeztetett arra, hogy az MTV Rt. Felügyelő Bizottsága 2001. május 16-án ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a televízió gazdálkodása kapcsán tapasztaltak miatt. A több oldalnyi indoklás fókuszában a műsorgyártási szerződések álltak - tette hozzá.

A Fővárosi Főügyészség megszüntetett vizsgálata ellen panasszal élt Polt Péter legfőbb ügyésznél Pető Iván, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának SZDSZ-es elnöke és Haraszti Miklós, a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének SZDSZ által delegált tagja.

A 2000. február 28-án indult nyomozást a két politikus, valamint az MTV Felügyelő Bizottságának feljelentése nyomán folytatták.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Botrányokkal tűzdelt volt az MTV csődközeli helyzete 15 milliós szerződés Gémesi és az MTV között Új médiatörvény nélkül nehéz változtatni az MTV helyzetén Elfolyó állami pénzek - ÁSZ-jelentés az MTV-ről Az MTV kevesli az újabb 6,3 milliárdot MTV: többszáz milliós "búcsúpénzek" - feljelent az ÁSZ Megfélemlítik az MTV dolgozóit a vezetők?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.