Gyekiczki András jelölése marad, vagy visszavonják?

A Fidesz azt javasolja az Országgyűlés elnökének, hogy vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára.
2003.07.01 17:53, Forrás: MTI

Mindez olvasható abban az MTI-hez kedden eljuttatott levélben, amelyet Áder János írt Szili Katalinnak. "Gyekiczki András helyett olyan személyt javasoljon, aki a szakmai elvárásoknak meg tud felelni, és élvezi a bírálóbizottságnak, a levéltár főigazgatójának, valamint a parlament egészének a bizalmát" - javasolja a Fidesz frakcióvezetője.

Áder János szerint Gyekiczki András szoros összefüggésbe hozható a Szabad Demokraták Szövetségével. "Gyekiczki András az első kormányzati ciklus idején az SZDSZ szakértői apparátusát vezette, majd a Kuncze Gábor által vezetett Belügyminisztérium kabinetfőnöke volt. Máig tisztázatlan Gyekiczki András szerepe Szalay Gábor SZDSZ-es (volt) államtitkár állambiztonsági kartonjának a Belügyminisztériumból történt eltüntetése kapcsán" - fogalmaz a fideszes politikus.

Emlékeztet arra, hogy Szili Katalin az Országgyűlés tavaszi ülésszakának befejezése után tette meg javaslatát az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára. "Ez az eljárás megakadályozta az Országgyűlést, hogy a jelölt személyéről érdemi vitát folytasson" - áll a levélben. Áder János rámutat arra is, hogy ennek ellenére jelentős szakmai és politikai vita bontakozott ki Gyekiczki András alkalmasságát illetően.

"A Fidesz szükségesnek tartja, hogy ez a vita az Országgyűlés keretei között történjen meg. Házelnökasszony jelenlegi eljárása ezt lehetetlenné teszi" - hangsúlyozza levelében Áder János. Kitér arra, hogy a Történeti Hivatal vezetőjének, majd az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójának kinevezésekor egyetértés alakult ki a szakmai szervezetek és a parlamenti pártok között, és "ezt az egyetértést a későbbiekben is meg kell őrizni".

"A jelenlegi jelölés azonban sem az eljárás, sem pedig a kiválasztott személy tekintetében nem alkalmas a kialakult egyetértés megőrzésére, hiszen ez a javaslat nem élvezi sem a Fidesz, sem pedig a szakmai szervezetek támogatását" - írja Áder János.

Gyekiczki András hajlandó felvenni a kesztyűt

Belügyminisztériumi munkám során soha nem kerültem kapcsolatba az ügynöknyilvántartással - mondta Gyekiczki András az MTI-nek kedden, így reagálva Áder János Szili Katalinnak írt levelére.

A Fidesz frakcióvezetője a levélben arra kérte a házelnököt, hogy vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára, többek között azért, mert máig tisztázatlan szerepe Szalay Gábor SZDSZ-es politikus állambiztonsági kartonjának a belügyi tárcától való "eltüntetésében".

Gyekiczki András úgy fogalmazott, hogy a levélben foglaltakat "merő aljas rágalomnak" tartja. "Nem láttam az említett iratokat, és nem is rendelkeztem hatáskörrel a dokumentumokkal kapcsolatosan" - szögezte le. Gyekiczki András úgy fogalmazott: köztisztviselőként nehezen bocsátkozik vitába politikusokkal, és nem is "hajlandó felvenni a kesztyűt". "Az Áder János által említetteket hatalmas apparátussal próbálták bizonyítani, például a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, de nem sikerült" - fogalmazott.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.