Felmérés készül történelmi személyiségekről

Részletesebb, célzott vizsgálatokkal lehetne feltárni, hogy milyen mértékben van jelen a szélsőjobboldali eszmerendszer a középiskolákban.
2003.06.24 19:30, Forrás: MTI

A Marketing Centrum (MC) piac- és közvélemény-kutató cég vezetője szerint az nem kétséges, hogy ezek az eszmék mérhetően hatnak a korosztályra. A kérdőíveket feldolgozó cég vezetője figyelmeztető jelzésként értékelte annak a nem reprezentatív, középiskolások körében végzett felmérésnek a megállapítását, amely szerint a megkérdezettek 9 százalékának Hitler a legkedveltebb történelmi alakja.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése szerint a 10-12. évfolyamos középiskolások körében Mátyás király a legnépszerűbb, az "igazságos királyt" Napóleon és Kossuth Lajos követi, Hitler pedig a hatodik helyen áll a diákok válaszai alapján felállított rangsorban. Marián Béla "kielégítően reprezentatívnak" nevezte a felmérést az abban részt vett iskolák típusai és elhelyezkedésük szempontjából. Hozzáfűzte: azok a diákok válaszoltak a kérdésekre, akik már eldöntötték, hogy továbbtanulnak és felvételiznek. Emellett az iskolai tanári karok együttműködési hajlandóságától is függött, hogy részt vettek-e a felmérésben.

A kedvenc történelmi személyiségre vonatkozó kérdések csak színesítették az elsősorban felvételivel és tájékozódási szokásokkal kapcsolatos kérdőívet, amelyet áprilisban önkéntes alapon 414 középiskolában több mint 26 ezer diák töltött ki. Jelezte, hogy a kérdésre nem adtak meg válaszlehetőségeket. Mint mondta, a válaszok egy része bizonyosan "éretlen kamaszvicc", ez abból is kitűnik, hogy a kérdőívek csaknem 2 százalékán együtt szerepelt Hitler és Sztálin neve. Véleménye szerint "komoly válaszadóknak" tekinthetők azok a katonai és rendvédelmi pályára készülő diákok, akiknek körében Hitler népszerűsége elérte a 20 százalékot, ez a jelenség minden bizonnyal összekötődik a "militáns gondolkodással".

Brecska István alezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori hivatalvezetőjének véleménye szerint a felmérés eredménye nem reprezentálja a középiskolai diákság véleményét. Mint elmondta, az egyetem nevében nem tud nyilatkozni, de a hivatal képviselőjeként komolytalannak tartja a felmérést. Szerinte valószínűleg "polgárpukkasztás" céljából jelölte meg a fiatalok egy része Hitlert kedvenc történelmi személyiségének. Arról, hogy a felmérés szerint a katonai és rendvédelmi pályát választó diákok 20 százaléka jelölte meg Hitlert, mint kedvenc történelmi alakját, úgy nyilatkozott: talán Hitler megjelenése és katonai erényei imponáltak a fiataloknak.

Blaskó Béla vezérőrnagy, a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója elmondta: magánemberként elfogadhatatlannak tartja a felmérés eredményét, azonban az amögött álló okokról nem tud szakmai véleményt mondani. "Valamit nagyon komolyan tenni kell a középiskolai képzésben, hogy ez ne így legyen" - jegyezte meg. Kijelentette: eddig még nem fordultak elő szélsőséges megnyilvánulások az iskolában, azonban ha bármilyen hallgató részéről ilyet tapasztalna, azonnal elbocsátaná az érintettet az iskolából.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.