"Három szoba, három gyerek, négy kerék" - Hajrá Magyarország és Orbán országértékelései

Orbán Viktor miniszterelnökként az egyre sikeresebb Magyarországot állította országértékelő beszédjeinek középpontjába, ellenzéki politikusként aztán a kisebbedés, valamint a múlt és a jövő közti választás volt mondanivalójának lényege.
2007.02.14 07:34, Forrás: MTI

A Fidesz elnöke először 1999-ben miniszterelnökként tartott országértékelő beszédet a Vigadóban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében; az eseményt a Magyar Televízió egyenes adásban közvetítette. A politikus történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Magyarország belép a NATO-ba, valamint csökkenő államadósságot, egy számjegyű inflációt és gazdasági növekedést jósolt. Orbán Viktor beszédében bírálta a Horn-kormányt és a Bokros-csomagot.

A következő évben, 2000-ben hangzott el országértékelő beszédeinek egyik legismertebb mondata: a "három szoba, három gyerek, négy kerék" kifejezés szinte szállóigévé vált. Beszédében emellett az ország polgárainak sikereiről beszélt, név szerint említett olyan embereket, akik szakmájukban sikereket értek el. Ekkor hangzott el az értékelésben Hegedűs Ákosnak, a ciszterci Nagy Lajos Gimnázium tanulójának, illetve Zsonda László nyíregyházi főorvosnak a neve. A beszédet ismét közvetítette a köztévé, de teljes terjedelmében megjelent a Napi Magyarország című napilapban is.

A 2001-ben mondott beszédében az előző évet Orbán Viktor a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejének nevezte. A politikus már arról beszélt, hogy "szeretnénk hétköznapjainkat az örökléthez igazítani".

A választás évében, 2002-ben az előző négy évben elért eredményeket hangsúlyozta Orbán Viktor. Célként - 2006-ig - a teljes foglalkoztatottságot, a szociálpolitikai kedvezmények jelentős növelését és a szociális bérlakások számának emelését tűzte ki. Ahogy fogalmazott: az ország "pályára állt". "A levegőbe emelkedett rakétát nem lehet visszaparancsolni a földre. Hasonlóképpen, Magyarországot sem lehet visszafordítani a múltba" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Sok ellenérv mellett az unióba történő belépés mellett szóló érvek valamivel többet nyomnak a latban" - ezt már 2003-as országértékelésében mondta az ellenzékben lévő Fidesz elnöke. Úgy vélte, a kormánynak rombolási kényszere van, mindenre ráront, ami 1998 és 2002 között jött létre. A felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi kongresszusi központja volt a 2004-es országértékelő Orbán-beszéd helyszíne. A politikus szerint az előző esztendő a családok zsugorodásának és összetöpörödésének éve volt.

A Fidesz elnöke Bethlen István egykori miniszterelnököt idézve arra szólított fel: "ne engedjétek, hogy a bizalom megszűnjön magyar és magyar között". Új formát kapott az országértékelés 2005-ben, amikor a beszédet országértékelő beszélgetések előzték meg. Orbán Viktor korábban Pocsajon, Miskolcon, Várpalotán, Esztergomban és Budapesten találkozott választópolgárokkal, és - ahogy az országértékelő beszéd esetében is - nem pulpitusról, hanem minden oldalán székekkel körülvett színpadon beszélt.

Az országértékelő beszéd 2005-ben a Körcsarnokban hangzott el; a beszédhez előzőleg a Fidesz honlapján vagy sms-ben lehetett témákat javasolni.

Az esemény megváltozott koreográfiájaként a rendezvény két házigazdája, Kudlik Júlia és Rákay Philip tett fel kérdéseket; a hallgatóság soraiban olyan ismert személyiségek foglaltak helyet, mint Mádl Dalma, az akkori köztársasági elnök felesége, Makovecz Imre, Grosics Gyula, Sára Sándor, Császár Angéla, Tolcsvay Béla és Pataki Attila. Orbán Viktor beszédében az előző évet a kisebbedés, a nagyotmondás és a ráfizetés évének nevezte. Mint mondta: tavaly "ismét kisebbek lettünk".

Legutóbbi országértékelő beszédében a SYMA-csarnokban azt mondta az ellenzéki politikus, hogy a szolidaritás és a "közönyös, kíméletlen vadkapitalizmus", illetve a múlt és a 21. század között kell választani.

Újdonság volt, hogy Orbán Viktor többször is megszakította beszédét, és a pódiumon helyet foglaló vendégek közé ült, mintegy velük beszélgetve arról, milyen kedvezőtlen változások történtek az utóbbi években Magyarországon. Beszéde végén "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" felkiáltással búcsúzott a közönségtől.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Politológusok: nem mondott újat Gyurcsány az évértékelésben Országértékelők - Orbán és Gyurcsány versengése, vagy valós értékelés várható?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.