Flashmob és hype

A hazai rendezésű karate EB a rekordok bajnoksága is

Csütörtöktől vasárnapig kerül megrendezésre a 48. Felnőtt Karate Európa-bajnokság, melynek otthona a káposztásmegyeri Jégpalota. A kontinensviadalon 45 ország versenyzője vesz részt, Magyarország 22 sportolóval nevezett a megmérettetésre. Ez azonban nem csak a karate bajnoksága lesz, hanem a rekordok bajnoksága is, hiszen közel 700 versenyző adta le nevezését.

2013.05.08 22:05ma.hu - Réti Virág

Az elmúlt évekhez képest, a részvételi arány 15 százalékkal növekedett. A szakvezetés szerint több ízben is esélyesek vagyunk dobogó-vagy dobogó közeli helyezésre. A karate szerelmesei és művelői szerdán egy "flashmobbal" járulnának hozzá ahhoz az elképzeléshez, hogy több évtizedes várakozás után eme sportág bekerüljön az olimpiai játékokra, 2020-tól. De előbb túl kell jutnia még egy megpróbáltatáson, melyre május végén kerül sor. Ugyanis a NOB végrehajtó bizottsága Szentpéterváron tart egy párbajt. A karate mellett még 7 sportágra vár a kihívás, hogy megszerezzék az olimpiai játékokon a részvételt. Ezek a sportágak: vusu, sportmászás, görkorcsolya, fallabda, wakeboard, baseball és a softball (közösen pályázták meg a helyeket), birkózás és nem utolsó sorban a karate. A végleges döntés szeptemberben születik meg, a NOB közgyűlésén, Buenos Airesben. A karate társadalom nagyon bízik a sikerben, a cél elérésének érdekében a WKF nagyszabású kampányt folytat, mely a "The K is on the way" címet viseli. Ehhez a kampányhoz csatlakozik Magyarország is a szerdán megrendezésre kerülő "flashmobbal". Az esemény délután 3-4 óra között kerül megrendezésre, ahol az EB-n résztvevő küldföldi és magyar versenyzők, illetve több száz hazai kisebb és nagyobb karatés jelezte részvételét. A résztvevők egy K betűt és az olimpiai játékok jelképét, az öt karikát fogják megformázni.

Kedden tartották az esemény sajtótájékoztatóját, 14:00 órai kezdettel. Megjelent mind a 22 versenyző, köztük kiemelkedő S. Kovács Ádám és Metzger Szandra is. De nemcsak a versenyzők, hanem az állam is képviseltette magát. Tiszteletét tette Simicskó István sportért felelős államtitkár, Szentes Tamás főpolgármester helyettes, Dr. Mészáros János az MKSZ elnöke és nem utolsósorban a (nem tudom kicsoda).

„Magyarország sportban nagyhatalom” – kezdte beszédét Simicskó István. Beszédében kifejtette, hogy Magyarország jogosan tart ott, ahol (8. helyezés az olimpiai játékok tekintetében- arany, ezüst és bronzérmeink arányában), hiszen ebben az évben nem ez az egyetlen rangos verseny, melynek rendezését országunk kapta. Sikeresek vagyunk a küzdősportokban, bármelyik ágáról is legyen szó, de nemcsak a küzdősportokban, hanem a labdajátékokban is nagy ellenfélként tekintenek csapatainkra. Az állam nemcsak bíztató szavakkal, hanem 30 millió forinttal is támogatta az EB megrendezését. „Hajrá magyarok”- zárta beszédét.

Sportért felelős államtitkár úr mellett többek között megszólalt Dr. Mészáros János az MKSZ elnöke is, akinek beszédéből megtudtok, hogy az eseményre minden jegy elkelt és teltházat várnak. Ő is említést tett a közelgő viadalról, melyen eldől, hogy a karate szerepet kap-e 2020-tól az olimpiai játékokon. Felmérések szerint, melyet Londonban készítettek az öt karikás játékok ideje alatt, a megkérdezettek 69,6%-a voksolt a karate mellett.

A sajtótájékoztatón nemcsak a támogatóktól lehetett információra szert tenni, a versenyzők is szívesen válaszoltak pár kérdésre. Vannak közöttük érettségizők is, idősebb korosztály is, a versenyzők átlag életkora 20-25 év körül lehet. Elmondása szerint a legsikeresebb nemzetek a japánok és az egyiptomiak, európai szinten a törököket, franciákat és az olaszokat tartja a legerősebb versenyzőknek, a magyarok a közép mezőnyben foglalják el helyüket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.