Oroszok indulnak meghódítani

A cudar télen esnek neki a K2-nek: hideg lesz és sötét

Télen készül meghódítani a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsát egy orosz expedíció.

2011.12.18 13:48MTI

A tél cudar éghajlati viszonyai között akarja meghódítani egy orosz expedíció a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a K2-t, amelynek megmászása még nyáron is az egyik legveszélyesebb kihívás az alpinisták számára. A 8 ezer méternél magasabb csúcsok közül "normális" körülmények között is a K2 követeli a legtöbb halálos áldozatot.

A 15 orosz hegymászónak mínusz 50 fokos hideggel, 70 kilométer/óra sebességet is elérő széllel, embermagasságú hóréteggel kell számolnia az expedíció során, amelynek teljesítése várhatóan két és fél hónapot vesz igénybe. - Csak egy orosz csapat képes megmászni télen a K2-t - jelentette ki magabiztosan Viktor Kozlov, az expedíció vezetője a pakisztáni fővárosban, mielőtt terepszemlére utazott az Indiához tartozó Kasmír, valamint a Kínához tartozó Tibet határán a magasba törő, jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt álló hegycsúcshoz.

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsának téli megmászása az egyik legnagyobb dicsőség, amelyet egy hegymászó elérhet. A "nyolcezresek" nyári meghódítása már az 1960-as évek közepére megtörtént, egy sikeres téli csúcstámadással azonban még be lehet kerülni a történelemkönyvekbe.

A 14 legmagasabb csúcs nagy többségét már télen is leigázták, a Himalájától északra fekvő, ezért az annál is zordabb klímájú Karakorum hegység nyolcezresei közül azonban hármat még nem sikerült megmászni télen, köztük a legészakabbra fekvő 8611 méter magas K2-t (más néven Godwin Austen), és van még egy meghódítatlan csúcs a közelben, de már a Himalájában.

Hegymászók az elmúlt években összesen 16 alkalommal próbálkoztok téli csúcshódítással a Karakorumban. Az első siker idén jött el, amikor egy háromfős expedíció az amerikai Cory Richards vezetésével "maga alá gyűrte"a Gasherbrum II-t.

A hegymászók legjobbjai igyekeznek mindent elsőnek megmászni, új ösvényeket feltárni és a lehető "legtisztább stílusban" mászni, ami többnyire azt jelenti, hogy nem veszik igénybe hordárok segítését, nem használnak oxigénpalackot és nem használják azokat a köteleket sem, amelyeket korábbi hegymászók hagytak a meredek emelkedőkön.

A mászást karácsony táján kezdő orosz alpinisták sem használnak oxigénpalackot, és csak az alaptáboroknál veszik igénybe hordárok segítségét. Felszerelésüket és élelmüket, köztük három levágott jakot, a pakisztáni hadsereg helikopterei viszik az indulási táborba óránként 7 ezer dollárért.

Nagyon hideg, és sötét

A téli mászás rövidebb nappalokat, a nyárinál kétszerte nagyobb hideget és nagyobb fagyásveszélyt jelent. Az alaptáboroknál az életfeltételek nyomorúságosabbak, a szelek is erősebbek és alattomosabbak, több a hó, nagyobb a lavinaveszély, a hegymászóknak több élelemre és felszerelésre van szükségük az életben maradáshoz.

Andrzej Zawada lengyel hegymászó, aki elsőként jutott fel télen a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre, és 1987-ben tett kísérletet a K2 ugyancsak téli megmászására, arról számolt be, hogy december végére olyan vastag hó borította alaptáborukat, hogy csak alagutakon keresztül tudtak eljutni sátraikhoz, a hegyen töltött 80 napból csak 10 napig volt szép idő, és végül összefagyva kényszerültek visszafordulni 7300 méterről, miközben az erős szél letépte sátraikat és felszereléseiket.

Az oroszok egy eddig járatlan útvonalon akarják megmászni a K2-t, egy olyan oldalon, amelyen talán védve lesznek a legerősebb széllökésektől.

A K2 hírhedt rettenetes, kiszámíthatatlan időjárásáról, és a Mount Everestnél is meredekebb oldalfalairól. A csúcsot eddig több mint háromszázan mászták meg, de legalább nyolcvanan odavesztek a meghódítására tett kísérlet közben, ami azt jelenti, hogy a világ 14 legmagasabb hegye közül ez követeli a legtöbb halálos áldozatot. A legtragikusabb esetben, 2008 nyarán egy lavinában 11 hegymászó vesztette életét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.