Helikopterrel mentették őket

Az utolsó pillanatban mentették meg a két budapesti hegymászót az Alpokban

Helikopterrel mentettek meg több hegymászócsoportot, köztük az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint két magyart is a hidegfront miatt támadt hóviharban szombaton az osztrák Alpokban.

2011.08.28 11:54MTI

Két budapesti hegymászó délután adott le segélyhívást arról, hogy a leesett új hó miatt a Dachstein déli oldalán rekedtek. A térségen átvonuló heves viharok miatt csak fél hétkor tudott a segítségükre indulni az ÖAMTC egyik mentőhelikoptere és a salzburgi rendőrség egyik helikoptere. Röviddel este hét óra után kezdődött meg a mentésük.

Az éjszaka közeledte miatt a mentőhelikopter pilótája úgy döntött, hogy kötelet eresztenek le és úgy mentik ki őket. Fél órával később kihűlve, de sérülések nélkül a schladmingi kórházba került a két magyar.

"Szó szerint az utolsó pillanatban mentettük meg őket.  A sziklafalon biztosan nem élték volna túl az éjszakát" - fogalmazott a közlemény szerint a pilóta.

Előzőleg egy másik, kétfős csapatot viszonylag könnyen, a hegyi felvonó segítségével helyeztek biztonságba a Dachsteinen.

Az ÖAMTC megerősítette az ORF rádió információját, miszerint ők is magyarok. Az autóklub ügyeletese közölte: tudomása szerint épségben, illetve legfeljebb kisebb sérülésekkel kerültek ki a kalandból. Az ÖAMTC beszámolója szerint két cseh alpinistát rendőrségi helikopterrel szállítottak le a Dachsteinről.

A salzburgi rendőrség egy vasárnapi közleményében arról adott hírt, hogy a Hochkönig-masszívumon két német hegymászó került bajba. Ők délután fél háromkor adtak le segélyhívást.

A Königsjodler mászóösvény alsó egyharmadánál, mintegy kétezer-hatszáz méter tengerszint feletti magasságban jártak, amikor egy villámcsapás következtében mindketten megsérültek. Mentésük éjfél után fejeződött be - közölte a rendőrség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.