"Voltam én virág és indián"

Videó - A ma születésnaposa: Gerendás Péter

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". Ezúttal Gerendás Péterre esett a választásunk, aki minőségi zenével kápráztat el bennünket.

2011.04.13 09:29ma.hu

55 évéből csaknem negyven év aktív zenei munkával telt, komoly szakmai háttérrel és nagynevű társszerzőkkel, előadókkal - nagyjából így lehetne egy mondatban összefoglalni Gerendás Péter érdemeit, de a születésnapját ma ünneplő zenész ennél nyilván több szót is érdemel.

Annak ellenére, hogy az általános iskola után a Faipari Szakközépiskolában tanult, pályafutása éles fordulatot vett rögtön az érettségit követően, amikor is beállt a Déryné Színházba színészkedni. Az ő esetében különös értelmet nyer "a világot jelentő deszkák" kifejezés, hisz nem sokon múlott, hogy másképp lettek a deszkák a világa.

Fotó: bulvaros.hu

Közben a zenével is intenzíven foglalkozik, olyannyira, hogy még ugyanebben az időben csatlakozik a Los Pachungos zenekarhoz, amellyel dél-amerikai népzenét játszanak nagy sikerrel, '76-ban pedig már saját, Láma nevű együttesével is bemutatkozik.

Hogy ne csak amatőr zenészként nézzenek rá, felvételizik a Konzervatóriumba, ahol jazz-ének szakon 1979-ben diplomázik.

Gerendás Péter nevére felfigyeltek a szakma nagyjai is, nem véletlen, hogy hamarosan már olyanokkal közösen állhatott színpadra, mint az LGT vagy Zorán, előbbivel 1983-ban még Angliába is kijutott a koncertkörútra. Néhány évig Norvégiában ragad egy Oxygen nevű zenekarral, de 1987-ben hazatér és rá egy évre megnyeri a Magyar Televízió Magyar dalok című versenyét.

Díjak

1992: Liszt Ferenc-díj
1999: Az év zeneszerzőjeként Huszka Jenő-díj
1999: az év énekesekén Emerton-díj
2001: Radnóti Miklós-díj
2004: Budapestért-díjjal
2008. március 14.: A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje

Önálló előadóként azonban ekkor még mindig kevéssé ismert, inkább másoknak ír dalokat, Zorán mellett Koncz Zsuzsának, sőt, Friderika egyik teljes albuma Gerendás munkáját dicséri. Az első saját lemeze csak 1992-ben, csaknem 15 évvel pályája kezdete után jelenik meg.

A 908 című albumot két év múlva követi az ...a deszkákon, újabb három évet kell várni a Két hónap a nagy folyón-ra, és 1999-ben kerül a boltokba az Átölel a múlt. Ugyanebben az évben két díjjal is elismerik munkásságát, ő pedig visszatér a kezdetekhez: Kamaszkorom legszebb dala címmel vonósnégyessel kiegészülve a 60-as és 70-es évek legendás dalait dolgozza fel.

Az utóbbi évtizedben szintén 2-3 évente ad ki új lemezt, és persze a díjakat is tovább halmozza, legutóbbi albuma 2010 végén került a boltokba a Családregény című lemeze.

Boldog születésnapot a zenésznek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.