40 éves lett a Beverly Hills 90210 sztárja

Galéria - A ma születésnaposa: Shannen Doherty

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". Ma egy szó szerint bűbájos hölgyet köszönthetünk!

Shannen Doherty így készült a sztártáncversenyre képgaléria

2011.04.12 09:39ma.hu

Shannen Dohertyről mostanában keveset hallani: az utóbbi években viszonylag kevés filmben vagy sorozatban szerepel és azokkal sem kerül nagyon a látótérbe, de aki látta a Beverly Hills 90210 vagy a Bűbájos boszorkák sorozatot, az jól emlékszik a szépséges színésznőre.


Persze ez is csak nálunk van így, mert Shannen közben Amerikában mindig csinál valami érdekeset, legutóbb a Dancing with the Stars című sztár-táncversenyben vett részt, de ezek híre idáig már alig-alig ér el.

A színésznő épp 40 évvel ezelőtt született, és a legenda szerint 7 éves korában, amikor a családja a csöndes Memphisből a nyüzsgő Los Angelesbe költözött, kijelentette, színésznő lesz. Kellően céltudatos kislány lehetett, mert álma teljesült, ráadásul nem is kellett rá sokat várnia: már 10 évesen tévéfilmekben és sorozatokban kapott kisebb szerepeket, többek közt A farm, ahol élünk című, itthon is nagy sikerrel vetített sorozatban tűnt fel Jenny Wilderként.

Később epizódszerepet kapott a Magnum sorozatban, de az igazi áttörést csak a 90-es évek hozták meg neki, amikor megkapta Brenda Walsh karakterét a Beverly Hills 90210 című sorozatban. 1990-ben, ’91-ben és ’92-ben egymás után háromszor kapott jelölést a Fiatal Művészek Díjának legjobb fiatal színésznője kategóriában.

Négy évvel később távozott a sorozatból, és csak 2008-ban tért vissza egy rövid időre az újból terítékre került folytatásban.

A három bűbájos boszorka (További képek a galériában)


Bár már ekkor is ismert volt, a nagyközönség mégis leginkább a Bűbájos boszorkákban zárta a szívébe, noha a 8 évig futó kalandokból csak az első három évadban játszotta Prue Halliwell szerepét. Ám amikor már nem láthattuk, akkor sem szakadt el a boszorkányos történettől: rendezőként és producerként segítette a munkát. A hírek szerint azért íratta ki magát a sorozatból, mert nem jött ki a társrendező Alyssa Milanóval, aki a sorozatban a húgát, Phoebe-t alakította.

2002-től Doherty híre már alig-alig jutott a tengerentúlról idáig, pedig nem tűnt el: néhány apróbb filmszerep után saját valóságshowba kezdett, igaz, ez a kritikák miatt gyorsan véget is ért. A viszonylag jelentéktelen „utóélet” ellenére Dohertyt 2007-ben a 100 legnagyobb televíziós ikon közé sorolták, egy évvel később pedig végre igent mondott a már csak 90210 címet viselő újjáéledt sorozatnak, az első hat epizódban formálta meg Brenda Walsht, akiből időközben sikeres színész és rendező lett.

2009-ben könyvírásra adta a fejét, amely saját bevallása szerint nem életrajzi könyv, csupán élete néhány tapasztalatát tartalmazza gyermekkori sztáréveiről, a tizenéves szorongásokról és lázadásokról és az ifjúkori sikerekről. Tavaly részt vett a híres Dancing with the Stars című versenyben, de partnerével már a második héten kiestek, csak a fináléban tértek vissza a nagy össztáncra.

Nehéz megfejteni, hogy ha egy színésznő annyira tehetséges, amennyire azt a Beverly Hills 90210-ben és a Bűbájos boszorkákban bebizonyította, akkor hogy tűnhet el ennyire, mindenesetre ez épp elég volt ahhoz, hogy ma örömmel köszönthessük őt születésnapján.

Még több hír Shannen Dohertyről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.