Veszélyesek a kamupiercingek is

Divat minden áron? Kis híján meghalt piercingje miatt a tini

Egy 13 éves lány majdnem belehalt abba, hogy lenyelte egy mágneses építőjáték fémgolyóit, amelyeket álcázott nyelvpiercingnek használt.

2011.03.24 18:47kamaszpanasz.hu

A fiatalok egyre veszélyesebb dolgokra képesek annak érdekében, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel. A divat megszállott követése azonban majdnem egy 13 éves coloradói lány életébe került, aki lenyelte a nyelvpiercing gyanánt használt mágneses golyókat, amelyek valójában egy építőjáték elemei.

A véletlenül lenyelt elemek megakadtak lány vékonybelében, és majdnem átlyukasztották annak falát, életveszélyes helyzetet teremtve ezzel. Szerencsére a sebészeti beavatkozás megmentette a kamasz életét.

Divat lett a kamupiercing

A lány sírva hívta fel édesanyját, hogy nem tud mozdulni, mert erős, szúró fájdalmat érez az oldalában, mert egy véletlen mozdulat során lenyelte a testékszernek használt mágneses golyókat, amelyek akadályt képeztek az emésztőrendszerben.

A bajt azt okozta, hogy a két golyó külön bélkanyarulatba került, és a mágnesességük révén, egymást vonzva, a két bélszakaszt egymáshoz tapasztották. Ha nem veszik észre időben, és nem műtik meg, akkor az apró részek átfúrták volna a bélfalat, ami végzetes kimenetelű.

A kis fémgolyók egy népszerű, MagneticBalls nevű építőjáték részei, melyekkel szinte bármilyen 3D-s forma kirakható. A tinik körében viszont divat lett álcázott testékszernek használni az erre ártalmatlan elemeket.

A fiatalok általában nem szeretnek kilógni a sorból, ha divatról van szó, de nem mindenki hajlandó kilyukasztani a nyelvét. Ezért gyakran trükkös megoldásokhoz folyamodnak, mint például az említett golyócskák, azt a látszatot keltve, hogy neki is van piercingjük, ami menő dolog.

Ám bármilyen kisméretű is legyen, a legtöbb idegen anyag, ha lenyelik, súlyos károkat okozhat a szervezetben, sőt életveszélyes állapotot is előidézhet. A csomagoláson ugyan feltüntetik, hogy kisgyermekeknek nem ajánlott, azonban a nem rendeltetésszerű használatra vonatkozóan nincs figyelmeztetés.

A pórul járt tinit anyja már többször figyelmeztette, hogy vegye ki a szájából a golyókat, de ő nem vette komolyan az intő szavakat, egészen addig, amíg meg nem történt a baj.

Az eset után a lány iskolájában felvilágosítást tartottak az efféle "ékszerek" veszélyeiről, valamint a büntetésből esszét kell írnia a kálváriájáról, és figyelmeztetni társait, nehogy velük is megtörténjen a baleset.

A piercing-ek veszélyei

A piercingek veszélyei

A piercingek ősi múltra tekintenek vissza. Vallási, törzsi, kulturális, szexuális tartalmuk lehet. Tradicionális alkalmazásuk ismert az ókori Indiában, Kínában, az indián kultúrákban.

Felvetődik a kérdés, hogy ezek az idegen testek okozhatnak-e bármilyen veszélyt, egészségkárosodást a szervezetben. A fejlett országokban anyaga főleg hypoallergén és nem toxikus, például arany, titán, rozsdamentes acél.

Milyen betegségeket okozhat a piercing?

Például a nyelvbe helyezett piercing komoly szövődményeket okozhat, ugyanis a nyelv egy jó vérellátással rendelkező szerv, ezáltal könnyen alakulhat ki vérzés. Károsíthatja az érző és mozgató idegrostokat a test bármely területén.

A piercing behelyezése során egyes fertőző betegségek átvihetőek, ilyen például a heptaitis B, a hepatitis C, a HIV, a herpes simplex vírus, az Epstein-Barr vírus, a szifilisz, a tbc, stb. Leggyakoribb szövődmény a piercing körüli gyulladás, fekélyképződés, mely az esetek mintegy 9 %-ában észlelhető.

A szájban és az arcon a sebek jól gyógyulnak, így az ide helyezett piercingek gyulladásos szövődményei sok esetben hamar elmúlnak, de sokszor előfordul, hogy orvosi beavatkozás is szükséges.

Az arc piercingjei esetében előfordul, hogy a fertőzés továbbterjed, belejuthat a véráramba, megtelepedhet a szívbelhártyán, súlyos szövődmények kialakulását vonva maga után.

Létrejöhet allergiás reakció is a piercing összetevői ellen, mely lehet helyi kontakt reakció is, de akár az súlyosabb forma is kialakulhat. A száj piercingjei rontják a száj higiéniáját, hiszen megtelepedhetnek rajtuk ételmaradékok, baktériumok, így könnyebben alakul ki fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogkőképződés, rossz lehelet.

A szájba helyezett és a szájkörnyéki piercingek akár helyi csontkárosodást is okozhatnak. Súlyos fogászati szövődmények is kialakulhatnak, ilyenek a harapási problémák, fájdalom, a fogszerkezet károsodása, törések, repedések a fogon.

A száj piercingjei a nyáltermelést is fokozhatják, hangképzési probléma, ezáltal beszédhiba is kialakulhat használatuk során. A lenyelt idegen testek súlyos belgyógyászati problémákhoz vezethetnek.

Külön veszélyt jelentenek a mágnesek, melyek a fizika törvényeinek engedelmeskedve összetapaszthatnak egyes szerveket, például bélfalakat, súlyos sebészeti szövődményt előidézve.

A radiológiai vizsgálatokat befolyásolja-e a piercing viselése?

A piercingek árnyékot adhatnak a röntgenen és a CT-n, a mágnesezhető fémek zavarják az MR képalkotását, ezeket ki kell venni vizsgálat előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.