Rita Hayworth kettősségéből tanulhatunk

Egy szexistennő vallomása

Rita Hayworth különössége kettőségében rejlett. Félreértés ne essék, a hölgy nem szenvedett skizofréniában, színészi tehetségének köszönhetően újra és újra más szerepekbe bújhatott.

2011.01.03 11:00napidoktor.hu

Csendes, szerény és félénk lány volt, aki csupán a kamerák előtt vált karizmatikussá. Az 1940-es évek kasszasikerei tették szupersztárrá. Fred Astaire és Rita együtt játszottak 1941-ben. A filmben Rita felhasználta szüleitől örökölt tánctudását.

A Gilda című mozi hozta meg számára az igazi áttörést. Itt már vonzó termete és elragadó játéka miatt is felfigyeltek rá a filmrendezők és természetesen a nézők ki.

Rita a kor szexszimbólumának számított. Mondhatni Marilyn Monroe előfutára volt. 1995-ben az Empire magazin a filmtörténet 100 legszexisebb filmsztárja közé választotta.

Szépsége és titokzatossága más művészeket is megihletett. Madonna Vogue című klippjének egyik inspirálója volt. Egyes legendák szerint a Margarita koktélt Ritáról kapta a nevét, abból az apropóból, hogy készítőjét a hölgy tánca teljesen elvarázsolta.

Sokat kételkedtek benne, nem ismerték el, mint igazi nagy színészt. A legtöbben jóval inkább szex szimbólumnak, mintsem színésznőnek tartották. Ő magát másként ítélte meg.

„Jóval inkább vagyok komikus, aki tud táncolni, mintsem szex istennő, ahogy mások engem látnak.”

Ő volt a producerek első választása a Casablanca című mozisikerre, de aztán nem tudtak megegyezni vele, így állapodtak meg végül Ingrid Bergman színésznővel.

Rita pályafutása felfelé ívelt, amikor férjéért és a családért feladta karrierjét. Családanya lett. Ennek oka pedig elmondása szerint az volt, hogy „csak azt akarom, amit minden más ember, hogy szeressenek”.

Végül nem amellett a férfi mellett öregedett meg, aki miatt otthagyta egy időre a színészkedést. 5 férjet fogyasztott el, 2 gyermeke született, mindeközben megszállottan kereste a boldogságot, amit a színészetben talált meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.