Betegség jele lehet!

Idősebbnek látszol? Tudd meg mi az oka!

A kutatók azt tapasztalták, hogy akit öt évvel, vagy akár már egy évtizeddel is többnek néz ki, akkor lehetséges, hogy a háttérben valamilyen betegség áll.

2010.11.12 15:00medipress.hu

Sokak számára fontos, hogy fiatalabbnak nézzenek ki, mint tényleges életkoruk, így demonstrálva tökéletes egészségi állapotukat.

Kanadai tudósok megállapították, hogy ha valaki idősebbnek látszik a koránál, az még nem jelenti azt, hogy valamilyen betegségben szenved.

Viszont, ha valaki már egy évtizeddel is többnek néz ki, akkor lehetséges, hogy a háttérben valamilyen betegség áll.

Kevesen tudják, hogy az orvosi vizit kezdetén a doktor megfigyeli a betegét és egyszerű hétköznapi jegyekből már következtetést tud levonni az egészségi állapotról.

Általános az a szemlélet, hogy ha az orvos idősebbnek becsüli páciensét a valós életkoránál, akkor gyakrabban merül fel benne, hogy beteg az illető.

A torontoi St. Michael's Kórházban Dr. Stephen Hwang vezetésével 126 orvosi vizitre érkező 30 és 70 év közötti pácienst vizsgáltak meg. Felmérték a résztvevők fizikai, ill. lelki állapotát és lefényképezték őket.

Ezután a képeket 58 orvosnak mutatták meg. Kíváncsiak voltak, hogy a doktorok kit mennyivel tartanak idősebbnek, tehát betegebbnek. Eredményeiket a Journal of General Internal Medicine-ben is publikálták.

A kutatók azt tapasztalták, hogy akit öt évvel idősebbnek találtak, annál a páciensnél nem vagy kicsi volt a valószínűsége a betegségnek. Viszont azoknál, akik tíz vagy több évvel idősebbnek néztek ki, mint valós életkoruk, 99 %-ban jelen volt valamilyen testi vagy lelki betegség.

Tehát bátran állíthatjuk, hogy ha kicsit idősebbnek is látszunk, attól még egészségesek lehetünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.