Kényeztetik a rabokat az orosz börtönben

Szoláriumot kap Hitler unokaöccse!

Hamarosan szoláriumokat helyeznek üzembe Oroszország egyik leghíresebb börtönében, a Butirkában.

2010.11.10 12:22MTI

A Butirkában - hivatalos nevén a Butirszkij börtönben - számos hírességet tartottak fogva, köztük Iszaak Babel és Alekszandr Szolzsenyicin írókat, vagy például Adolf Hitler unokaöccsét, Heinrichet.

Szergej Tyeljatnyikov börtönigazgató a Vesztyi hírrádiónak mondta el kedden, hogy fejlesztik a börtön egészségügyi ellátását, s ennek keretében állítanak be ilyen, továbbá ultrahangos vizsgálatokra és fizioterápiás kezelésekre alkalmas berendezéseket év végéig.

Az igazgató hozzátette: a foglyok közül azok, akiket már elítéltek, a jövőben használhatnak számítógépeket, s internet és skype is rendelkezésükre áll majd. Igaz, a napokban jelentették be: a büntetés-végrehajtási intézményekben a zavaróberendezéseket szerelnek fel, hogy a foglyok ne használhassanak mobiltelefonokat.

A Tyeljatnyikov igazgató által felsorolt berendezések már-már szanatóriumhoz hasonlóvá teszik majd a Butirkát, de a szerdai lapokból kiderült még egy apróság: mindezekért a szolgáltatásokért - az ultrahangos diagnosztikai készülék használatáért is - fizetniük kell a foglyoknak. Ezt megtehetik saját számlájukról, vagy a család által adott pénzből. Az összeget a rokonok a Moszkvában igen elterjedt automatáknál fizethetik be készpénzben.

A Butirkában fogva tartottak saját pénzükért már ma is rendelhetnek menüt bármely étteremből, de még a börtönkonyha is kínál á la carte ételeket: az étlapon 10-10 leves, saláta és főétel szerepel. Oroszország zsúfolt börtönei egyebek mellett az egészségügyi ellátás nyomorúságos voltáról, illetve hiányáról híresek.

A Szövetségi Büntetés-Végrehajtási Szolgálat minapi közlése szerint az elítéltek legalább fele beteg, zömmel AIDS-ben, vagy tuberkulózisban szenved, s az utóbbit nagyon sokan éppen a börtönben kapják meg. Akad ugyan olyan intézmény, ahol kezelésben részesülnek, de sok helyen az AIDS-eseket nem kezelik, s a tbc-s betegeknek a család hordja a gyógyszert.

Különösen nagy figyelmet keltett Szergej Magnyitszkij 37 éves ügyvéd, az egykor legnagyobb orosz befektetési alap jogi tanácsadójának tavaly novemberben bekövetkezett halála. Mint utóbb kiderült, Magnyitszkij hasnyálmirigy-gyulladásban halt meg, de hiába panaszkodott szörnyű fájdalmakra, nem részesült kezelésben. Az illetékes hatóság ritka kivételként beismerte, hogy felelős az ügyvéd haláláért.

Ügyvédei szerint Megnyitszkijt jogtalanul tartották vizsgálati fogságban, s egy egyszerű ultrahangos berendezéssel pontos diagnózist lehetett volna felállítani, ám a Butirkában nem volt ilyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.