Praktikák a csodás kertért

Hogyan építsünk otthon sziklakertet?

Sziklakertet építeni és gondozni a kertészkedés egyik legérdekesebb és legszebb ága. Nem könnyű munka, de a végeredményt tekintve megéri fáradozni.

2010.08.13 10:00ma.hu

Ahhoz, hogy a sziklakert tetszetős legyen, és megfelelő élőhelyet biztosítson a növények számára, gondosan kell megválasztanunk a helyet, előkészíteni a területet, majd megépíteni a sziklakertet.

Sziklakert típusok

Ha nagyobb méretű laposabb sziklákat illesztünk szorosan egymás mellé és csak néhány centiméteres rést hagyunk közöttük, ide ültethetünk sziklahasadékban lakó növényeket.

Ha megfelelő méretű lejtős terület és sok kő áll a rendelkezésünkre, építhetünk nagyméretű, lépcsőzetes sziklakertet, ahol az egyes teraszok sok helyet biztosítanak növényeink számára.

Kisebb kertekben ideális az emelt sziklakerti ágyás, mely 40-80 cm falmagasságú szabályos, vagy szabálytalan alapterületű ágy. Az emelt ágy fala lehet terméskő, de készíthetők szép, emelt ágyak téglából és fából.

Hová építsünk sziklakertet?

A célnak bármilyen talajú kert megfelel, de a laza, jó vízvezető képességű talaj a legelőnyösebb. A kötött agyagos talajon ugyanis többletmunkát jelent a megfelelő drénágy, vízelvezető réteg elkészítése. A lejtős területek általában tökéletesek egy sziklakert számára, különösen, ha déli fekvésű lejtőnk van.

A sziklakert ágynak árnyékos területtel, északkal és délkelettel kell szembenéznie.

A sziklakert építése

Miután kijelöltük a sziklakert helyét, tisztítsuk meg a területet a gyomoktól és alakítsuk ki a vízelvezető réteget. Legjobb, ha a helyről 30-40 cm mélységben eltávolítjuk a termőtalajt, majd ezt a felületet feltöltjük durva murvával, kőtörmelékkel.

A legnagyobb ellenségek az évelő gyomnövények, ezek közül is leginkább az agresszívan terjedő tarackoló fajok. A legfontosabb követelmény a sziklakert talajával szemben, ami lehet saját kertünk talaja is, hogy jó vízelvezető képességű legyen.

Ezért fele arányban apró murvát, vagy durva szemű homokot kell az alapanyaghoz keverni. A keverék akkor megfelelően vízvezető, ha a rálocsolt víz azonnal keresztüljárja, nem ül meg a tetején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.