Az összeköltözés megrázkódtatás is

Fészekrakó ösztön- összeköltözzünk vagy sem?

Lakva ismerszik meg az ember? Ebben a mondásban mindenképp van igazság. A legtöbb stabil kapcsolatban a fészekrakás női dolog, mivel a legtöbb csajból természetesen tör elő a fészekrakási ösztön. Mi történik akkor, ha az ideálisnak hitt pasi mégsem olyan tökéletes, mint amilyennek elképzeltük!

2010.08.10 15:00ma.hu

Minden kapcsolatban eljön az a pont, amikor itt az ideje, hogy ne a sporttáskánkban hordjuk a hajszárítónkat, az arcfestékünket és a tiszta bugyit, ingázva a saját és a partnerünk lakása közt. Már látod magad előtt a lakást, ami mindkettőtök közös ízlését tükrözi, az együttes utatokat a jövőbe. Ám ne feledd, az összeköltözés megrázkódtatás is.

Mindegy az, hány éjszakát töltöttetek eddig együtt, eddig mindig csak vendégek voltatok a másik otthonában. Alkalmazkodni a szokásaihoz más, amikor „vendég” vagy, de mostantól te is ott laksz.

Az együttélésnek számtalan előnye és hátránya is van, mindezeket mérlegelve kell eldöntenünk azt, hogy megosztjuk –e egymással az otthonunkat és feladjuk –e az önállóságot! Köztudott, hogy a fészekrakó ösztön gyakrabban tör rá a stabil kapcsolatot kezdeményezőkre, és a gyerekvállalókra, mint az egyedül élőkre, és inkább a csajokat keríti hatalmába, mint a pasikat.

A fészekrakás, közös lakás problémaköre több okból is bonyolult lehet Az összeköltözést sokszor követi kiábrándulás, elhidegülés és szakítás, mert a partnerek felismerik, valójában mennyire különbözőek, és milyen nehéz is az izgalmas rendizgatás után minden hétköznapot együtt megélni! Ami igaz, az igaz, gyakran olyannyira elvakít bennünket a szerelem, hogy csak az összeköltözés után döbbenünk rá, milyen ember is párunk.

A lényeg, hogy ezt a döntést semmiképp sem szabad elkapkodni! Az együttéléshez nagyon sok türelem, kompromisszum és néha megalkuvás is szükséges, és ha mégis úgy érezzük, hogy megbántuk a döntést vállaljuk a következményeket.

A nők alapvetően sok mindenben eltérnek a nőktől, emiatt több olyan, tipikusan nők számára zavaró helyzet áll elő összeköltözéskor, ami miatt akár tönkre is mehet egy kapcsolat. Minket, nőket például jobbára tisztaság, vesz körül, ám ha egy pasi is a lakásban lakik, akkor előfordulhat, hogy szerteszét hagyja a koszos ruháit a lakásban, és előtörhet az érzés, hogy nyugodt, rendezett fészked hirtelen egy piszkos legénylakássá vált!

Eltérő szokásaink megnehezíthetik az együttélést, ám mindkét félnek el kell fogadni azt, hogy a másiknak vannak megváltoztathatatlan tulajdonságai, amit bizony el kell viselnünk, és még az is lehet, hogy idővel meg is szeretjük ezeket! Nagyon sok gondot okoz az ellentétes életritmus, munkabeosztás, de a munkától függetlenül az is probléma lehet, ha az egyik fél későn fekvő, délig alvó típus, mialatt a másik inkább korán fekszik le, és már hajnalban szeret kelni.

Ilyenkor általában elkezdenek a párok egymáshoz idomulni, és meg kell találni a megoldást, ami mindkettőtöknek kényelmes és természetesen arra is időt kell szánni, hogy együtt legyetek! Manapság a lakáskörülmények javulásával egyre több embernek megadatik, hogy összeköltözzön a párjával anélkül, hogy egész életüket megtervezték és összekötötték volna, vagy éveket dolgoztak volna egy közös lakásért.

Nálunk elég hirtelen következett be az „összebútorozást” elfogadó morális szabadság és az a fajta gazdasági lehetőség, amely húsz, ezelőtt nem volt még jellemző. A szabadságvágy egyre több nőt is elért, és nagyon sokan választják az egyedül élést.

Az biztos, hogy a közös életből mindkét ember tanul, hiszen együtt lakni nagy feladat és nem egyszerű kihívás. Az együtt lakás jó iskola arra, hogy egy másik ember szempontjait megértsük, figyelembe vegyük, és megtanuljunk alkalmazkodni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.