Ünnep

Nőnap - ET: a nők szexuális jogainak biztosítása a nemek közötti egyenlőség feltétele

Az emberi jogi biztosa felszólította a tagállamokat, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi emberi jogi normákat, biztosítsanak olyan támogató jogi környezetet, amelyben a nők és lányok szabadon gyakorolhatják szexuális és reproduktív jogaikat.

2024.03.08 14:20MTI

A nők és lányok szexuális és reproduktív jogainak teljes körű biztosítása a társadalmi szerepvállalás és a nemek közötti egyenlőség elengedhetetlen feltétele - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa a nemzetközi nőnap alkalmából pénteken.

Dunja Mijatovic közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy számos eredmény ellenére a nők és lányok még mindig kihívásokkal, akadályokkal és hiányosságokkal szembesülnek a megfizethető fogamzásgátlás, a minőségi abortuszellátás, valamint a méltóság- és tiszteletteljes szülészeti és nőgyógyászati egészségügyi ellátás terén.

Sürgős fellépésre van tehát szükség annak biztosítására, hogy minden nő és lány - köztük a fogyatékossággal élők - a roma nők és lányok, az idősebb nők, a menekült, a menedékkérő és migráns nők megkülönböztetéstől mentesen és teljes mértékben élvezhessék szexuális és reproduktív jogaikat - jelentette ki.

"A minőségi szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz való akadálytalan hozzáférés alapvető fontosságú a nők jogai, és a nemek közötti egyenlőség szempontjából" - fogalmazott a biztos.

Az emberi jogi biztosa felszólította a tagállamokat, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi emberi jogi normákat, biztosítsanak olyan támogató jogi környezetet, amelyben a nők és lányok szabadon gyakorolhatják szexuális és reproduktív jogaikat.

Mijatovic a nők és lányok szexuális és reproduktív jogainak teljes körű biztosítása érdekében ajánlásokat fogalmazott meg az Európa Tanács tagállamainak, melyek között az átfogó szexuális nevelés biztosítását, a megfizethető fogamzásgátlás és erre vonatkozó tájékoztatás elérhetőségének és hozzáférhetőségének biztosítását emelte ki. Ajánlásai szerint a tagállamoknak a még fennmaradó akadályok és korlátozások felszámolására kell törekedniük a minőségi abortuszellátáshoz való hozzáférés biztosítására. A kormányoknak méltóság- és tiszteletteljes, megkülönböztetéstől és erőszaktól mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátást kell biztosítaniuk minden nő számára - írta. Az emberi jogi biztos továbbá hatékony intézkedések kidolgozását sürgette a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés kezelésére, a szexuális és reproduktív jogok védelme terén bekövetkező esetleges visszaesés megakadályozására, valamint a vonatkozó jogok előmozdítása érdekében tevékenykedő jogvédők munkáját lehetővé tevő feltételek biztosítására.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, 1913 óta pedig március 8-án tartják. Az ENSZ Közgyűlése 1977-ben tette hivatalos ünneppé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.