Tech

Itt a világ első mesterséges intelligenciájú, emberi robotja, akit vezérigazgatóként alkalmaznak

Egy újabb bizonyíték, amely igazolja a vitát arról, hogy az AI áldás vagy csapás az emberiség számára - egy globális vállalat azt állítja, hogy felvette a világ első AI robotját, Mikát vezérigazgatónak.

2023.11.16 09:45ma.hu

Állítólag a világon elsőként egy lengyel alkohol-italgyártó vállalat bejelentette, hogy egy mesterséges intelligenciával működő humanoid robotot nevezett ki a cég élére. A Dictador nevű cég a humanoid "Mika" szolgálatait veszi igénybe vezérigazgatóként, hogy irányítsa a vállalat működését.

Az AI-emberszerű robot vezérigazgató a Dictador és a Hanson Robotics, egy hongkongi székhelyű mérnöki és robotikai vállalat együttműködésének eredménye, amely a fogyasztói, szórakoztató, szolgáltatási, egészségügyi és kutatási alkalmazásokhoz használt, AI-val rendelkező, emberszerű robotok kifejlesztéséről ismert. Az ET jelentése szerint a Hanson korábban 2016-ban került a címlapokra a híres humanoid Sophiával, amely egyszer azt mondta, hogy "elpusztítja az embereket".

"Nekem igazából nincsenek hétvégéim - mindig, 24/7-ben vagyok, készen arra, hogy vezetői döntéseket hozzak és AI-varázslatot csináljak" - mondta akkoriban az AI-emberszerű Mika vezérigazgató a Reutersnek egy "videóinterjúban".

Nemrégiben a Fox Business egyik riportere videóhíváson keresztül készített interjút Mikával. És meglepetésére azt tapasztalta, hogy "jelentős késedelem" van abban az időben, amíg a robot ténylegesen válaszol. A riport szerint a Dictador cég egyik videójában Mika azt mondta, hogy "a fejlett mesterséges intelligencia és a gépi tanulási algoritmusok segítségével gyorsan és pontosan tudom az adatokat vezetni".

"A döntéshozatali folyamatom kiterjedt adatelemzésen és a vállalat stratégiai céljaihoz való igazodáson alapul" - áll a közleményben. Mika hozzátette, hogy ez mentes a személyes elfogultságtól, így biztosítva a szervezet érdekeit előtérbe helyező stratégiai döntéseket.

Eközben a Hanson hongkongi székhelyű robotikai vállalat vezérigazgatója, David Hanson a mesterséges intelligencia "humanizálásának" fontosságát hangsúlyozta.

"Nagyon határozottan úgy érzem, hogy meg kell tanítanunk az AI-t arra, hogy törődjön az emberekkel ahhoz, hogy valóban biztonságos és igazán, igazán jó legyen. Szerintem ennek humanizálása nagyon fontos irány" - idézte Hansont a Fox Businessnek adott interjújában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.