Gyász

Meghalt a sztálingrádi csata utolsó női résztvevője is

101 éves korában elhunyt Valentina Shulgina, a Vörös Hadsereg kitüntetett orvosa.

2023.11.15 04:33ma.hu

101 éves korában vasárnap elhunyt Valentina Shulgina, az utolsó túlélő nő, aki harcolt a sztálingrádi csatában.

Mindössze 19 évesen indult a második világháború frontvonalára, és egy 21 fős egészségügyi szakasz hadnagyaként vette át a parancsnokságot, miután Tomszk városában befejezte a mentős és szülésznői képzést. A szakaszát 1942 augusztusában előretolt állásokba küldték a sztálingrádi csatába, amelyet a konfliktus legnagyobb csatájának tartanak, egy véres városi összecsapásnak, amely megállította a náci német offenzívát. Ott szenvedett traumás agysérülést.

"A németek naponta 14-15 alkalommal vetették magukat csatába. Egy nap alatt 120 sebesültet vittem ki a harcból, és az volt a parancs, hogy a fegyvereiket is evakuálják" - mondta a veterán idén februárban, a csata 80. évfordulóján a Sputniknak. "Távíróoszlopok égtek, körülöttünk véget nem érő sikolyok és nyögések, és ez 200 napon át tartott".

Sztálingrád felszabadítása után Kurszkba küldték, a történelem legnagyobb és legvéresebb tankcsatájának színhelyére. Az eredetileg 21 fős, de mára már csak néhány főre fogyatkozott szakaszát Sztálingrád után újraalakították, de Shulgina szerint 19 nőt vesztett Kurszkban. Ott érdemelte ki a "Bátorságért" kitüntetést.

Látta a háború sújtotta Fehéroroszországot, Lengyelországot, Königsberget (ma Kalinyingrád) és végül Berlint. A náci fővárost elfoglaló Vörös Hadsereg erőivel együtt üzenetet írt a Reichstag falára.

Onnan, immár ötszörös tisztként, Japánba és Port Arthurba küldték tovább, ahol a keleti háború még mindig tartott. Ott ismerkedett meg férjével, és a házaspárt 1953-ban leszerelték, majd egy évvel később Abháziába költöztek. Moszkvában végezte el az egyetemet, majd a következő években könyvelőként dolgozott Abháziában.

Mélyen bántotta, ahogyan a Vörös Hadsereg katonáinak emlékműveit az elmúlt években Oroszországon kívül kezelték. "Szégyentelen! Amikor akkor (1945-ben) fogadtak minket, a tankjainkra akasztották és megöleltek minket. Most pedig, amikor felmerül a kérdés - eltávolítják a háborús emlékműveket. Szégyentelenek! Nincs többé lelkiismeretük" - mondta a RIA-nak tavaly a Győzelem napján.

A sztálingrádi csata 80. évfordulóján Vlagyimir Putyin elnök gratuláló táviratot és virágot küldött neki, amelyben megköszönte szolgálatait és jó egészséget kívánt neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.