Erőszak?

Támadják a horvát minisztert, miután üdvözlés közben majdnem megcsókolta német kollégáját - videó

A Bild című bulvárlap "erőszakként" írta le az esetet Németország vezető diplomatája ellen.

2023.11.04 17:38ma.hu

Gordan Grlic-Radman horvát külügyminisztert "erőszakkal" és a diplomáciai protokoll ismeretének hiányával vádolták, miután kínos pillanatokat okozott, mikor majdnem megcsókolta német kollégáját, Annalena Baerbockot.

Az incidens, amelynek felvételei futótűzként terjedtek el a közösségi médiában, egy csütörtöki berlini uniós miniszteri találkozó résztvevőinek csoportkép-fotózásán történt.

A lapok azt írták, hogy: a kamerák rögzítették, amint a 65 éves Grlic-Radman kézen ragadta a 42 éves Baerbockot, majd láthatóan megpróbálta megcsókolni, a német miniszter azonban elhúzódott és elkerülte a férfi ajkait.

A Bild című német bulvárlap a horvát kolléga által Baerbock ellen intézett "erőszaknak" nevezte az epizódot. A lap szerint a nő "villámgyorsan elfordult", hogy ne csókolja meg.

A Bild azt állította, hogy a kínos helyzet azért alakult ki, mert Grlic-Radman elkésett a fotózásról, és azután érkezett, hogy a többi miniszter már puszizkodott. Baerbock csapatának tagjai azt mondták a lapnak, hogy ami történt, az csak "egy ügyetlen kísérlet volt arra, hogy gyorsan köszöntsék egymást".

A sikertelen csók nagy felháborodást váltott ki Horvátországban, az ország egyik vezető lapja, a Jutarnji List "Szégyen" címszóval számolt be róla, és ragaszkodott ahhoz, hogy Grlic-Radman kérjen bocsánatot a német politikustól.

Rada Boric horvát nőjogi aktivista a lapnak azt mondta, hogy Grlic-Radman viselkedése "rendkívül helytelen" volt, és hogy Baerbockot egyértelműen "meglepte ez az intimitás".

"A nők erőszakos megcsókolását is erőszaknak nevezik, nem igaz?" - írta Jadranka Kosor volt horvát miniszterelnök az X-en (korábban Twitter).

Ivana Kekin, a horvát parlament nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó bizottságának tagja pedig azt javasolta, hogy az ország külügyminisztere "ismét megmutatta, hogy hiányzik belőle a diplomáciai készség, a protokoll ismerete és az alapvető etikett".

A visszhangra reagálva Grlic-Radman azt mondta, hogy "ha valaki valami rosszat látott ebben, akkor elnézést kérek". Mindazonáltal ragaszkodott ahhoz, hogy az eset nem volt nagy ügy, és kifejtette, hogy "mi mindig melegen üdvözöljük egymást. Ez egy meleg emberi közeledés egy kollégához".

Mint ismeretes, nemrég a labdarúgást irányító FIFA három évre felfüggesztette a sportágból Luis Rubiales, a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség (RFEF) korábbi elnökét, amiért augusztusban, a női világbajnokságon elért spanyol győzelem ünneplése közben szájon csókolt egy női játékost. Rubiales, aki ellen szexuális zaklatás miatt indult eljárás, és az eset miatt le kellett mondania a spanyol labdarúgás vezetői posztjáról, azt állítja, hogy a csók megegyezéses volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.