Női téma

Észak-Karolina kormányzója megvétózta a terhességmegszakítás szigorításáról szóló törvényt

A republikánus többségű törvényhozás több hónapos tárgyalássorozat után fogadta el a beavatkozást szigorító törvényt.

2023.05.14 06:12MTI

Észak-Karolina kormányzója szombaton megvétózta a terhességmegszakítás szigorításáról szóló törvényt, ami a terhesség 12. hete után csak kivételes esetben engedélyezné a beavatkozást.

Roy Cooper demokrata párti politikus az állam fővárosában, Raleigh-ben, szokatlan módon egy az abortusz joga melletti tüntetés résztvevői előtt ütötte rá a törvény elutasítását jelentő pecsétet a jogszabályra. Észak-Karolina republikánus többségű törvényhozása több hónapos tárgyalássorozat után fogadta el a beavatkozást szigorító törvényt.

A kormányzó ezen a héten körúton volt, amelyen a törvény következményeiről beszélt, és arra buzdította az állam polgárait, hogy gyakoroljanak nyomást a republikánus törvényhozókra, hogy álljanak el az abortuszt korlátozó terveiktől.

Az észak-karolinai törvényhozás felsőházi elnöke szombaton kiadott közleményében hazugságok terjesztésével és a republikánusok terrorizálásával vádolta a kormányzót. Phil Berger hozzátette, "alig várja, hogy a törvényhozás felülírja a kormányzó vétóját".

Észak-Karolina törvényhozásában a republikánusok elegendő szavazattal rendelkeznek ahhoz, hogy felülbírálják a kormányzói vétót. Áprilisban érték el az úgynevezett vétóbiztos arányt, miután egy demokrata képviselő, Tricia Cotham bejelentette, hogy átlép a republikánusokhoz.

A terhességmegszakítást szabályozó törvényről szóló, a kormányzói vétót felülíró szavazást a jövő hétre tervezi Észak-Karolina állam törvényhozása.

Észak-Karolinában jelenleg a terhesség 20. hetéig engedélyezik a terhesség megszakítását, ezt csökkentené 12-re az új törvény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.