Gyász

Meghalt a 'szovjet Dior' divattervező

Vjacseszlav "Szláva" Zajcev a divatbemutatók úttörője volt a Szovjetunióban.

2023.05.02 04:38ma.hu

Meghalt Vjacseszlav 'Szlava' Zajcev, az ikonikus szovjet és orosz divattervező - jelentette vasárnap az orosz média forrásokra hivatkozva.

A maestrónál még 2016-ban Parkinson-kórt diagnosztizáltak, és az elmúlt években részlegesen lebénult. Zajcev állítólag kórházi kezelés közben halt meg, belső vérzésbe halt bele.

Az 1938-ban Oroszország textilipari fővárosában, a Moszkva környéki Ivanovo városában született Zajcev az 1960-as évek eleje óta uralta a szovjet divatéletet. Az All-Union Fashion House, közismert nevén a Dom Modeli vezető tervezőjeként dolgozott, amely gyakorlatilag egy nagy, de állami tulajdonban lévő divatház volt.

Zajcev munkái azonnal nemzetközi elismerést váltottak ki, a francia divatsajtó pedig a "Vörös Dior" becenevet adta neki.

A mester halála hatalmas veszteség az orosz divatvilág számára, mondta Elena Drapeko színésznő, aki a divatbemutatók úttörőjeként méltatta Zajcevet.

"Magas művészetté emelte a hazai divatot. Ez előtte nem létezett. Igen, voltak divatházak, néhány bemutató, de ilyen bemutatók nem voltak" - mondta Drapeko a RIA Novosztyinak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.