Egészség

Újabb botrány az abortuszgyógyszer körül

Az amerikai egészségügyi miniszter bírálta az abortuszgyógyszer engedélyének felfüggesztéséről szóló bírósági döntést.

2023.04.10 08:14MTI

Az amerikai egészségügyi miniszter vasárnap élesen bírálta egy szövetségi bíró döntését, amely a héten felfüggesztette a terhesség-megszakításra használt legelterjedtebb gyógyszer engedélyét.

Xavier Becerra úgy fogalmazott, hogy a texasi bíró határozata "nem Amerika", és azt követelte, hogy a bíróság változtassa meg a döntését.

Kijelentette, a kormány azt akarja, hogy az amerikai nők változatlanul hozzájuthassanak a gyógyszerhez, amelyet világszerte nők milliói alkalmaznak.

Pénteken egy texasi szövetségi bíró, akinek határozata az egész országra nézve kötelező, előzetes ítéletében felfüggesztette a mifepristone hatóanyagú gyógyszer engedélyét, amelyet 2000-ben adott ki az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (U.S. Food and Drug Administration - FDA).

Arra a kérdésre, hogy arra biztatja-e majd a FDA-t, ne vegye figyelembe a tilalomról szóló bírósági döntést, a miniszter a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "minden az asztalon van".

A texasi bíró, Matthew Kacsmaryk az ítélet végrehajtását egy hétre felfüggesztette, és eddig adott időt a szövetségi intézményeknek a fellebbezésre.

Xavier Becerra miniszter azt is kijelentette, hogy biztosítani fogják a készítmény elérhetőségét nem csak a következő egy hétben, hanem azt követően is, mert szerinte az az elmúlt 20 évben a legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszköze volt a terhesség-megszakításnak.

Joe Biden elnök az ítéletre reagálva azt mondta, hogy kormánya mindent megtesz a texasi ítélet ellen.

A texasi bíró a felfüggesztő döntést egy per részeként hozta meg, amelyben a felperes a gyógyszer biztonságát és engedélyét illetően kérte a bíróság beavatkozását.

A Texasban hozott bírósági ítélettel egy napon, pénteken ugyanakkor Washington államban egy másik szövetségi bíró ezzel ellentétes végzést adott ki, amely megtiltja a szövetségi hatóságok számára, hogy korlátozzák a gyógyszer elérhetőségét legalább abban a 17 államban, ahol demokraták pert indítottak a készítmény hozzáférhetőségének védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.