Elismerés

Transznemű képviselő kapta az 'Év nője' díjat

Leigh Finke kevesebb mint három hónapja kezdte meg amerikai állami munkáját.

2023.03.23 05:36ma.hu

Leigh Finke transznemű volt újságírót és írót, akit tavaly év végén választottak meg képviselőnek, az USA Today újság Minnesota "Év nőjének" választotta. A döntés egyes amerikai konzervatívok részéről kritikát váltott ki.

Finke akkor lett Minnesota első transznemű képviselője, amikor a novemberi választáson a szavazatok 81%-át megszerezte, majd január elején hivatalba lépett.

Az USA Today a múlt pénteken közzétett női kitüntetettek listáján azt írta, hogy "azért küzd, hogy jobb jövőt építsen a transznemű fiatalok számára". A kiadvány Michelle Obama, Goldie Hawn színésznő és a teljes amerikai női labdarúgó-válogatott mellett választotta ki Finke-et a dicséretre.

Minnesota alkormányzója, Peggy Flanagan a közösségi médiában ragaszkodott ahhoz, hogy a Finke-nek ítélt díj "megérdemelt", azzal érvelve, hogy újonc képviselőként "kitartást, bátorságot és vezetői képességet" tanúsított.

Finke törvényt szorgalmazott, hogy Minnesotát úgynevezett "transz-szentély állammá" alakítsák át, miután egész életében támogatta "a transzneműek és az LMBTQ+ jogokat", valamint a Black Lives Matter mozgamat.

Több prominens politikai személyiség azonban felszólalt a törvényhozó kitüntetéséről szóló döntés ellen.

2022-ben az USA Today a transznemű Biden-kormánytisztviselő Rachel Levine-t jelölte az "Év nője" listájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.