Metoo

Harvey Weinstein áldozata a nyilvánosság elé lépett

Az orosz származású modell és színésznő Evgeniya Chernyshova azt mondja, vissza akarja kapni az életét.

2023.02.25 15:36ma.hu

A Harvey Weinstein hollywoodi producer által 2013-ban egy Los Angeles-i hotelszobában megerőszakolt nő nem más, mint Evgeniya Chernyshova orosz származású modell-színésznő. Miután a kegyvesztett mogult további 16 évre ítélték szexuális zaklatásáért, a Hollywood Reporter című lapnak pénteken azt mondta, hogy "belefáradt a bujkálásba", és "vissza akarja kapni az életét".  

Chernyshova akkor találkozott a producerrel, amikor 2013-ban a Los Angeles-i Italia Filmfesztiválon bemutatkozott neki. Miután visszatért a szállodájába, elmondása szerint meglepődött, amikor a recepcióról felhívták, hogy Weinstein odalent van, és megpróbálta elküldeni.

A férfi mégis megjelent az ajtaja előtt, emlékezett vissza, és hangosan követelte, hogy engedje be, miközben megnyugtatta, hogy "nem foglak megd***ni, csak beszélnem kell veled". Zavartan kinyitotta az ajtót - ezt a döntését elmondása szerint azóta is bánja. Miközben megpróbálta elhárítani a férfit azzal, hogy megmutatta neki a jegygyűrűjét és a gyermekeiről készült fotókat, a férfi többször is bántalmazta, majd azzal távozott, hogy megígérte, rendezvényjegyeket küld neki.

A nemi erőszak után Chernyshova elmondása szerint rendkívül depressziós lett, és elvált a férjétől. Csak azután jelentette a rendőrségen a bántalmazást, hogy 16 éves lánya bevallotta, 2017-ben őt is szexuálisan bántalmazták. Alig néhány héttel később a színésznő olyan történeteket látott a médiában, amelyekben a sajátjához hasonló vádak jelentek meg Weinsteinnel kapcsolatban. Elmondása szerint névtelenül jelentkezett, mert "szégyellte és megalázónak tartotta", és meg akarta védeni a gyerekeit.

Chernyshova októberi vallomása - egy háromnapos tortúra, amelyet "életem legrosszabb élményének" nevezett - vezetett ahhoz, hogy decemberben elítélték a mogult erőszakos nemi erőszak, erőszakos orális közösülés és idegen tárggyal való behatolás vádjával. Ő volt az egyetlen a négy áldozat közül, akinek az ügye miatt Los Angelesben bűnös ítéletet hoztak.

A 16 év, amelyet Weinstein Csernyiszova megerőszakolásáért kapott, hozzáadódik a New Yorkban már letöltendő 23 éves büntetéséhez, ami szinte garantálja, hogy a 70 éves producer a börtönben fog meghalni.

Weinstein továbbra is fenntartotta ártatlanságát, a szibériai születésű színésznő vallomását "kitalált történetnek" nevezte csütörtöki ítélethirdetési meghallgatásán. "Ő egy színésznő, és jól tud sírni, ha kell" - mondta.

"Életem végéig ezzel fogok együtt élni. Neki is így kell tennie" - mondta Chernyshova a bíróságnak áldozati vallomásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.