Erőszak

Életfogytiglan jár az óvszer szex közbeni, a partner beleegyezése nélküli eltávolításáért

Az új törvény értelmében egy dél-ausztrál állam büntethetővé teszi a "visszataszító" szexuális trendet.

2022.11.04 17:00ma.hu

Egy ausztrál állam megszavazott egy törvényjavaslatot, amely szigorú büntetést vezetne be azokra a férfiakra, akik szex közben a partnerük beleegyezése nélkül távolítják el az óvszert, amit a köznyelvben "lopakodásnak" neveznek.

A dél-ausztráliai (SA) parlament szerdán fogadta el a törvényjavaslatot, csatlakozva más ausztrál államokhoz, köztük az ACT, Tasmánia, Victoria és Új-Dél-Wales államhoz, amelyek szintén betiltották ezt a gyakorlatot. A lopakodásért elítélt személyeket akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatják.

A büntetőjog egységesítéséről szóló módosító törvényjavaslatnak nevezett jogszabályt Connie Bonaros, Dél-Afrika parlamenti képviselője terjesztette be, aki nyilatkozatában a "lopakodást" "visszataszító" és "undorító árulásnak" nevezte.

"Az ilyen groteszk szeméremsértő cselekmények megérdemlik, hogy ugyanúgy kezeljék őket, mint a nemi erőszakot, és börtönbüntetéssel sújtandó bűncselekménynek minősüljenek" - mondta Bonaros.

Az Ausztrál Kriminológiai Intézet által a múlt hónapban 10 000 ember bevonásával végzett tanulmány szerint állítólag minden harmadik nő és minden ötödik meleg férfi legalább egyszer "lopakodott" már.

Bár a várakozások szerint a "lopakodás" büntetőjogi felelősségre vonásának bevezetése elrettentheti a potenciális elkövetőket, egyesek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy nem sokan vannak tisztában a kifejezéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.