Nigeria Black Shines Brightest

Nigéria betiltotta a fehér modelleket

Nigéria szerint a "helyi tehetségek fejlesztésének" és a "befogadó gazdasági növekedés" támogatásának szükségessége indokolja a lépést.

2022.08.27 20:15ma.hu

A nigériai reklámoknak a jövőben kizárólag helyi modellekre, statisztákra és szinkronszínészekre kell támaszkodniuk - jelentette be a héten az afrikai ország kormánya. A politikai változások október 1-jén lépnek életbe.

"Minden hirdetésben, reklámban és marketingkommunikációs anyagban kizárólag nigériaiakat kell alkalmazni" - áll a Nigériai Reklámszabályozó Tanács (ARCON) keddi közleményében. A külföldi tehetségeket alkalmazó jelenlegi reklámkampányok folytatódhatnak, de hasonló kampányokra nem adnak ki új engedélyeket az illetékes hatóságok - tette hozzá a kormányhivatal.

A lépés összhangban van a kormány "a helyi tehetségek fejlesztésére, beleértve a gazdasági növekedést" és a helyi reklámipar támogatására irányuló politikájával - áll a közleményben. Nigéria korábban nagymértékben támaszkodott külföldi modellekre és szinkronszínészekre a reklámjaiban, köztük fehér modellekre és brit akcentussal beszélő szinkronszínészekre - írja a The Times.

A kormány már jó ideje küzd az ilyen tendenciák ellen. Korábban azt követelte, hogy a külföldi tehetségeket vonzó cégeknek 100 ezer naira (mintegy 240 dollár) tarifát kell fizetniük minden olyan külföldi modell után, akit egy reklámban használnak - számolt be a brit lap.

"Tíz-húsz évvel ezelőtt, ha megnéztük a reklámokat, azt mondanám, hogy majdnem fele-fele arányban voltak külföldi arcok, és az összes szinkronhang brit akcentusú volt" - mondta a The Timesnak Steve Babaeko, a nigériai reklámszövetség vezetője. Az olyan multinacionális vállalatok, mint a Coca-Cola vagy az LG, globális reklámkampányaikra támaszkodtak Nigériában, amelyekben szintén fehér modellek szerepeltek.

Babaeko szerint az új szabályozás csak "felzárkózik" a nemzeti érzelmekhez. "Az emberek azt fogják mondani: Körülbelül 200 millióan vagyunk, tényleg azt akarod mondani, hogy nem tudtál őshonos modelleket találni ehhez a reklámhoz?" - mondta.

Az ARCON vezetője, Olalekan Fadolapo szintén megvédte a szabályozást, mondván, hogy "a reklámnak rezonálnia kell az emberekre".

"Mit gondol, hogyan fog rezonálni, ha továbbra is külföldi művészeket használunk?" - tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy más afrikai nemzetek de facto betiltották a külföldi modelleket a reklámokban, csak éppen az ilyen tilalmakat nem teszik hivatalos szabályozássá.

Mások, például a nigériai tévés műsorvezető, Bolanle Olukanni szerint az afrikai nemzetek közötti versenyről is szó van, mivel sok Afrikában bemutatott reklámot Kenyában és a Dél-afrikai Köztársaságban forgatnak. A nigériai ügynökségeknek mostantól helyben kellene forgatniuk a reklámjaikat - mondta, hozzátéve, hogy "senki sem fog 10-15 modellt Dél-Afrikába repíteni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.