Főzés-tippek
Aki eddig tejfölösen vagy tejjel készítette a zöldborsó főzeléket, az ezután így csinálja!
A zöldborsó főzelék eredeti elkészítési módja a staubolás.
2019.01.14 07:08ma.huA staubolás egy főzési eljárás, amikor legtöbbször - de nem kizárólagosan - zsenge, nagy víztartalmú zöldség főzelékeket, leveseket sűrítünk liszt szórással. Ez a módszer abban az esetben alkalmazható, ha viszonylag kevés sűrítőanyagra van szükség, és más alapanyag nem kell hozzá - mint például tej vagy tejföl. Ugyan nagyon sokan tejfölös habarással, esetleg tejfölös rántással készítik a zsenge zöldborsó főzeléket, de erre nincs szükség. Eredeti, csodálatos ízét a zöldborsó akkor tudja igazán kiadni, ha ezzel az eljárással sűrítjük - részletezte a megfelelő eljárási módot a számtalan hagyományos receptet őrző Retrograd blog.
Hogyan csináljuk?
Zsiradékon feltesszük a borsót - mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott - párolódni. Sózzuk, ha kell, akkor cukrozzuk egy picit - ha nem cukorborsó - lefedjük, és néha megkavarva lényegében készre pároljuk. Mikor már lényegében puha, néhány kanálnyi lisztet - mennyiségtől függően egy tányérra rakunk, egyik kezünkben fakanál, másikban a liszt, és elkezdjük csurgatni, közben pedig kavargatjuk. Mikor az összes liszt már belekeverődött, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyit szánunk rá. A zöldborsó főzelék levének a sűrűségét nem a sűrítőanyag, hanem a borsó kell, hogy adja. Viszonylag kevés vízzel és liszttel készülnek. Elég, ha néhány ujjnyival van csak magasabban a ráöntött víz, mint a borsótömeg. A liszt pedig valóban csak 1-2 kanálnyi legyen. Nem kell félni, hogy liszt ízű lesz, mert a borsó íze fog érződni rajta, valamint a só, esetleg a cukor. A végén még beledobunk ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöldet. Így teljes!
Ugyanezzel az eljárással sűríthetünk zsenge zöldségleveseket.
És van egy hasonló eljárás, amikor azt akarjuk, hogy a pörköltnek készített hús leve egy kicsit sűrűbb legyen. Ilyenkor ugyanígy, folytonos kevergetés mellett egy kis lisztet szórunk a szaftba. Nem érződik ennyi az ételen, de lényegesen javítja állagát.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:02 Dolhai Attilát választotta a Vörösmarty Színház igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés
- 22:51 Túrós András: a drogfogyasztás túlnyomórészt a közterületen történik
- 20:51 Mégsem lesz forgalomkorlátozás szombaton az M0-s autóúton Nagytétény és Diósd térségében
- 18:47 A Kúria megsemmisítette a gyülekezési szabadság kiüresítése ellen tiltakozó rendőrségi határozatot
- 16:47 Másodfokú hőségriasztás lép életbe hétfőtől
- 14:45 Forgalomkönnyítő intézkedésekkel segíti a közlekedést a BKK és a Budapest Közút
- 12:43 Hőség - Meteorológia: rekordokat döntött a hőség csütörtökön
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06