Túl meleg van

Miért emelkedik a nők aránya?

Érdekes jelenséget figyeltek meg Japánban: az elmúlt évtizedekben látszólag a semmi hatására elkezdett növekedni a lánybabák aránya. Most arra is rájöttek, miért történik ez.

2014.10.13 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Forrás: Japanresor (CC BY-SA)

Számos faj, különösen a hüllők utódainak nemét befolyásolja a hőmérséklet (temperature dependent sex selection, TDSS) - a környezet melegétől függően születnek inkább hímek vagy nőstények. Noha az emberi szaporodás jellemzően a géneken múlik, de még mi magunk sem tudjuk kivonni magunkat a hatás alól. Képzeljék, a trópusokon valamivel több nő születik, mint a pólusokhoz közelebb.

Igen ám, de a változó klíma megkavarja ezt a hatást, fedezték fel nemrég a japánok. Dr. Misao Fukuda, a M&K Health Institute kutatója talált bizonyítékot arra, hogy TDSS-ben az emberiség is érintett. Míg 1968-ban átlagosan 1,07 fiúgyermek jutott egy lányra jutó születésre vetítve, addig ez a szám 2012-re 1,05-re módosult. Vagyis noha még mindig több fiú látja meg a napvilágot a szigetországban, arányaiban csökkent "előnyük". Ezt a jelenséget egyébként a világon máshol is megfigyelték - kivéve persze Kínát, ahol az egykepolitika miatt jelentősen több fiú jön világra, mint lány.

De visszatérve cikkünk tárgyához: nem csak a nemek aránya változik a globális felmelegedéssel, hanem a magzat első 12 hétben való elvesztésének száma is megnő. Ráadásul jóval élesebben, mint a nemiarány-változás. A vizsgált időszak két szélső értéke 1,3 és 2, világított rá Fukuda.

"Két extrém klímahelyzet - 2010 nagyon forró nyara és 2011 januárjának szokatlanul hideg tele - kimutatható csökkenést hozott az újszülöttek nemi arányában 2011 júniusa és októbere között, valamint megnövelte a korai vetélések számát is 2010 szeptembere és 2011 januárja között" - számolt be felismeréséről a japán kutató.

Az elvesztett magzatok között ráadásul nagyobb arányban voltak a fiúk, ez Fukuda szerint arra enged következtetni, hogy az XY kromoszómával rendelkezők sérülékenyebbek a külső stressz tényezőkre, beleértve a klímaváltozást. Noha a lány magzatok "strapabíróbb" mivolta már régen ismert az orvostudomány előtt, a jelenség hőmérsékleti hatásait egészen mostanáig nem vizsgálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.