Versailles-ban őrzik a legritkább illatokat

Ma is beleszippanthatunk a legrégibb parfümbe: ez Erzsébet királyné illata

Kevesen tudják, hogy az illatok, illatszerek különleges világa mennyi érdekességet rejt: a meglepő magyar vonatkozásokról éppúgy, mint az elképesztő luxuskörülményekről lebilincselő történeteket halhattunk Zólyomi Zsolt magyar parfümőrtől.

2012.06.21 18:29ma.hu

A „magyar királyné vize”, azaz „Eau de La Reine de Hongrie” a világ legrégebbi parfümje – mégis, ezt csak kevesen tudják manapság. Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a világ első illattárában, a Versailles-ban található Ozmotékában kikérhetjük a legrégebbről őrzött eredeti illatot, melyet a XIV. században használt Nagy Lajos felesége, Erzsébet királyné.

A parfüm eredetét romantikus történet övezi, a legenda szerint Nagy Lajosnak annyira tetszett a királyné illata, hogy végül ezért kérte meg a kezét. Ugyanilyen büszkék lehetünk a magyar levendula illatára, mely olyan különleges, hogy a világ minden tájára exportálják.

A parfümök világa a mai napig egyet jelent a luxussal. Az Ozmotékában megvásárolhatjuk például a világ egyik legdrágább parfümjét kicsit több mint három millió forintért. Alátámasztja ezt Zólyomi Zsolt magyar parfümőr beszámolója is, hiszen a világ egyetlen iskolája, ahol a szakma igazi profijait képzik, Versailles-ban található.

Az illatkészítés egyetemén évente mindössze 12 fő végez, a diákok Japántól Brazíliáig a világ minden tájáról érkeznek, és itt szerezte a "mi" magyar parfümőrünk is tudásának alapköveit.

A parfümök és illatok azonban nemcsak az elegáns üvegcsékből a bőrünkre permetezve játszanak fontos szerepet hétköznapjainkban, de körbe is vesznek minket életünk minden percében. Befolyásolják közérzetünket, hangulatunkat, kedves emlékeket vagy épp fontos pillanatokat idéznek vissza. Nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül, hogy munkahelyünkön, otthonunkban milyen illatokkal találkozunk nap mint nap.

Ha azonban nem tudjuk megfizetni a földkerekség legdrágább illatait – mint az íriszszárdarabot, amelyből 1 kg csupán 45 millió forintba kerül –, sem kell csüggednünk, hiszen az egyik ismert légfrissítőmárka legújabb darabja épp erre a problémára kínál megfizethető megoldást, különleges technológiája pedig nem csak elfedi, hanem megszünteti a nemkívánatos szagokat körülöttünk.

Segít az otthon vagy munkahely megfelelő atmoszférájának kialakításában, legyen szó óceáni frissességről, a tavaszi virágok illatairól vagy a citrusok energiabombájáról. Így nem csak a kézzelfogható tárgyakkal, bútorokkal, lakberendezéssel alakíthatjuk ki a kellemes környezetünket és tudjuk megkönnyíteni a hétköznapokat, de a megfelelő illatokkal varázslatos élményt nyújthatunk a kollégáknak, családtagoknak, vagy épp vendégeinknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.