Árverezik a sztár gyémántjait

AIDS-eseket segít a halott Liz Taylor

Elizabeth Taylor gyémántjai messze földön híresek, most pedig még hasznuk is lehet: a tavasszal elhunyt színésznő gyűjteményét árverésre bocsátják, a bevételből pedig egy AIDS-alapítványt támogatnak.

2011.12.12 18:29MTI

Rubintok, zafírok, smaragdok és gyémántok sorakoznak a New York-i árverés összesen 269 ékszert számláló kínálatában. A darabok közül sokat Richard Burton, Elizabeth Taylor férje ajándékozott a színésznőnek viharos kapcsolatuk és két házasságuk során. A páratlan darabok az árverést megelőzően kiállításon járták körbe a világot, hogy aztán New Yorkban találjanak gazdára - a Christie's reményei szerint több mint 30 millió dollárért.

A patinás aukciósház további 20 milliót vár a márciusban 79 évesen elhunyt filmcsillag ruháinak és emléktárgyainak eladásából. Szakértők szerint a becsült összegek - tekintetbe véve a "Liz-faktort" - igen szerények, és ennél sokkal magasabb áron is elkelhetnek a csillogó drágakövek, a híres ruhák és kiegészítők, valamint az emléktárgyak és a műkincsek.

"Ez a gyűjtemény nem fogható semmihez korábbi kínálatunkból. A kollekció ablakot nyit Elizabeth Taylor életére" - vélekedett korábban Marc Porter, a Christie's amerikai részlegének elnöke. Az ékszerárverés "Elizabeth Taylor ötlete volt, ő döntött így néhány éve. Azt akarta, hogy új emberek élvezzék őket" - fogalmazott.

"Soha, de soha nem gondoltam trófeaként az ékszereimre. Azért vagyok, hogy gondjukat viseljem és szeressem őket. Ha meghalok, és aukcióra kerülnek, remélem, bárki veszi is meg őket, örömöt szereznek új tulajdonosuknak" - írta memoárjában a színésznő.

Kalapács alá kerül többek közt az a rubintokkal és gyémántokkal kirakott nyaklánc, amelyet a filmcsillag egyik férjétől, Mike Toddtól kapott, és az a 33,19 karátos Krupp-gyémánt, amely egy gyűrűt díszítve Richard Burton ajándéka volt. A legértékesebb darab a világhírű Burton-Taylor-gyémánt lehet: a körtealakú ritkaság 69,42 karátos, 1969-ben egymillió dollárt ért. A Krupp-gyémántot Taylor szinte mindennap viselte, leütési árát a Christie's 2,5-3,5 millió dollárra taksálja.

Kevésbé híres, viszont a Krupphoz hasonlóan csillogó és értékes az a 16. századi gyöngy, amely a színésznő tervei alapján lett egy gyémánt és rubint nyaklánc ékköve. Az ékszer szintén a karizmatikus walesi színész ajándéka volt 1969-ben és most 2-3 millió dollárért találhat gazdára.

Vevőre vár Burton 1962-es meglepetése, egy smaragd és gyémánt nyaklánc függővel, a hozzá illó gyűrűvel és karkötővel. A színész 1962-ben, Kleopátra című közös filmjük forgatásán, kapcsolatuk kezdetén lepte meg Taylort a lenyűgöző darabokkal. Magas áron, 300-500 ezer dollárért kelhet el a filmcsillag egy gyémántórája - közeli barátja, Michael Jackson ajándéka -, egy antik gyémánttiaráért pedig 60-80 ezer dollárt is megadhatnak. Utóbbit viselte Elizabeth Taylor az 1957-es Oscar-díjátadón. Egyik férjétől, Mike Toddtól kapta.

Kiürül Elizabeth Taylor pazar gardróbja is: esküvői ruhájától kezdve az Oscar-gálákon viselt estélyikig a színésznő számos ruhakölteménye kalapács alá kerül. A pénteken záruló aukciósorozaton többek között Chanel, Yves St. Laurent és Dior haute couture ruhái szerepelnek.

"A lélegzetelállító ruhák, amelyeket gálákon, díjátadó ceremóniákon, AIDS jótékonysági rendezvényeken vagy éppenséggel Richard Burtonnel tartott esküvőjén vett fel, mind itt lesznek, a hozzá való táskákkal, cipőkkel és más kiegészítőkkel együtt" - részletezte Porter. A díva ruhatárának 68 darabját az árverés második napján, december 14-én gálaest keretében bocsátják licitre.

A legizgalmasabb tételek között van az a 20 ezer dollárra becsült Versace színes estélyi kabátka, amelyen a színésznő portréi tűnnek fel híres szerepeiből. A napraforgósárga ruhát, amelyet 1964-ben a Richard Burtonnel való házasságkötése alkalmából öltött magára, előzetesen 40-60 ezer dollárra taksálták.

A Christie's online aukcióval is bővítette árveréssorozatát, az ezen szereplő tételek ára 100-200 dollártól 15 ezer dollárig terjed. Előbbi összegért például egy art deco karkötőt, utóbbiért egy fehéraranyból és gyémántból készült nyakláncot vihetnek el az érdeklődők.

A hollywoodi csillag nem szűkölködött, becslések szerint egymilliárd dollárnyi értéket hagyott hátra. Mesés vagyonával Elizabeth Taylor egyike volt annak a mindössze 14 nőnek a világon, aki saját erejéből lett milliárdos. A színésznő annak idején négymillió dollárt - mai árfolyamon számítva 47 millió dollárt - kapott a Kleopátra című film főszerepéért, később saját parfümvonala révén ért el óriási üzleti sikereket. Ingatlanainak értékét 150 millió dollárra teszik.

Tetemes vagyona mellett a híresség jelentős erőfeszítéseket tett mások megsegítésére, AIDS-alapítványa részére 270 millió dollárt szerzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.