Száraz, vénás, repedt kezek?

Tippek, hogy kezünk ne a nagyinkéra hasonlítson!

Nem túl kellemes élmény, ha azt látjuk: kezünk, annak ellenére, hogy még fiatalok vagyunk, egyre inkább a nagymamánkéra hasonlít. Tehetünk vele valamit?

2011.11.07 16:55ma.hu

A kezünk van a leginkább kitéve az időjárásnak és a nap káros hatásainak az arcunkon és a mellkasunkon kívül. Sokunknak nem jut azonban eszébe, hogy a kéz is védelemre szorulna. Ezért aztán igen korán megmutatkozhatnak a bőr csúnyulásának jelei.

A napnak való fokozott kitettség (a melanin-túltermelés miatt) foltokat és kiemelkedő vénákat okoz a kézen. Utóbbi részben a kollagén-károsodásnak köszönhető, mely miatt a bőr vékonyodik. A zsírvesztés is láthatóbbá teszi a vénákat.

A bőrt ragyogóbbá tevő kozmetikai termékek általában C-vitamint és úgynevezett kojic savat tartalmaznak - utóbbi enyhén világosítja a bőrt, halványítja a pigmentációt. Három hónapos használat után már láthatóan csökkenti a foltokat.

Érdemes minden reggel napvédő krémet kenni a kézre. Ha erősen napos az idő, minden három órában ismételjük meg a bőr bekenését, hogy az új foltok kialakulását megelőzzük.

A duzzadó ereket egyetlen krém sem fogja eltüntetni, de a hidratáló krémben levő fény-szóró részecskék hatására kevésbé lesz észrevehető.

A száraz kezek árulkodók!

Ha a kezünk száraz, sokkal észrevehetőbbek rajta a vonalak, hibák. Ezért is fontos a gyakori hidratálás. Fiatalosabbá válik tőle a bőr. A legtöbb testápoló nem kifejezetten kezekre való, ezért részesítsük előnyben a kézápoló krémeket.

A legjobbak azok a kézkrémek, melyek hyaluronsavat és glicerint tartalmaznak. Nedvességgel látják el a bőrt. Azok az összetevők is fontosak, amelyek a nedvességvesztést akadályozzák, így például a vazelin vagy a kakaóvaj.

A körömágyak védelmében a manikűrösök azt javasolják, ne vágjuk ki a körmök és a bőr közötti vékony bőrréteget, a kutikulát, mert védő szerepet tölt be, megakadályozza, hogy a bőrbe hatoljanak a gombák és a baktériumok.

Dörzsöljük a körömágyakba kutikula-krémet, hagyjuk beszívódni egy-két percig, majd óvatosan nyomkodjuk a helyükre a bőrkéket.

A kezet naponta többször is kenjünk be krémmel, különösen, ha sokszor mosunk napközben kezet - így biztos, hogy nem fog kiszáradni. További védelmet jelent a kéznek, ha bőrkesztyűt viselünk rajta a hideg időben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.