Utazás Mátyás udvarába

Orchidea és bromélia kiállítás a reneszánsz jegyében

Nemzetközi orchidea- és bromélia kiállítást rendez a Magyar Orchidea Társaság 2008. április 4-6. között Budapesten, a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

2008.03.29 19:48ma.hu

A reneszánsz időszakában, a XV. században jelent meg az első orchidea Spanyolországban, ami a Vanilia planifolia volt. A trópusi gyarmatbirodalomból került az országba, elsősorban kereskedelmi haszna miatt. A spanyolok a vaníliát termeszteni akarták, de nem lévén beporzó rovar, nem volt termés sem, a mesterséges beporzást pedig még nem ismerték. Ezzel évszázadokra bealkonyult ennek a fajnak, ami napjaink háztartásában mindenütt megtalálható. 

Utazás Mátyás udvarába 

A középkor és a reneszánsz irodalmában, vizuális művészetében a virágok nem csupán díszítőelemek voltak – annál jóval több jelentéssel bírtak. Segítségükkel bókolni lehetett, üzeneteket kézbesíteni, vallomásokat tenni. A virágok megjelentek a díszítőfestéseken – falakon és szekrényeken, képeken és használati tárgyakon. A középkor sötét évszázadai után, a reneszánszban burjánzásuk a szabadságot szimbolizálta, az élet élvezetére bátorított. 

E csodálatos időszak hangulatát élhetik át mindazok, akik április 4-6. között ellátogatnak a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítására és vásárára, a Vajdahunyadvárba, amely reneszánsz udvarrá alakul át a seregszemle idejére. 

Találkozhatunk majd Mátyás király Fekete Seregének harcosaival és Beatrix királynő udvarhölgyeivel, bebarangolhatjuk az elvarázsolt kastély kerengőit, lugasait, megpihenhetünk szökőkútjainál, hallgathatjuk a felcsendülő reneszánsz dallamokat, melyet a múzeum falai közt kamarazenekarok és énekkarok szólaltatnak meg. A legnagyobb hangsúly azonban az uralkodói udvar kertjének káprázatos növényein, a kiállított és árusított orchideákon, tavaszi pompájukba öltözött Cymbidiumokon, Phalaeonopsisokon, Bromeliákon és társaikon lesz.

Távoli országok követei érkeznek 

A korábbi évek hagyományainak megfelelően - idén sem csupán hazai kiállítók mutatják majd be munkájuk eredményét, csodálatos virágaikat. A kiállítás vendége lesz a Schönbrunni Botanikuskert, német és olasz kertészetek - de visszatér különleges kínálatával az őszi kiállítás alkalmával már megismert Peru Flora is. 

Artes et scientiae 

A reneszánszot nem csupán az élet öröme jellemezte - de ekkor születtek újjá a középkor során lassan az egyházi dogma csapdájába eső tudományok is. Az ókori művek újrafelfedezésével ekkor kezdett el ismét fejlődni -a zoológia, a csillagászat, a földrajz és számos más tudományág mellett - a botanika is. Ennek szellemében a 2008-as kiállítást és vásárt szakmai szimpóziumok fogják kísérni, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karának és a Corvinus Egyetem oktatóinak, hallgatóinak részvételével. 

Az érem másik oldalát - a művészetek világát - ismét kiállítás fogja képviselni. A művész a helyszínen alkotja meg a virágok által inspirált kompozícióit, melyet az érdeklődők nem csak végignézhetnek, de akár meg is vásárolhatnak. A tavaszi orchidea kiállítás - bár időutazásra hívja látogatóit - egyben arra is kiváló alkalom lesz, hogy a Magyar Orchidea Társaság tagjai az Európai Orchidea Kongresszus elnökségével összegyűlve megvitassák a 2012-ben, Budapesten megrendezésre kerülő Európai Orchidea Kongresszus szervezésével, az arra való felkészüléssel járó teendőket.

Színes forgataggal, pompás növényekkel, gazdag programmal várjuk látogatóinkat április 4-6. között a Vajdahunyadvárban! Utazzon vissza velünk Mátyás udvarába! 

Időpont: 2008. április 4-6. 
Helyszín: Budapest, Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között 
Belépőjegy ára: Nyugdíjasoknak, tanulóknak (6-14 éves korig); 
10 fő feletti csoportnak: 600 Ft Diák: 800 Ft 
Felnőtteknek: 1.200 Ft 
Családi jegy( 2 felnőtt + 2-3 gyerek): 3000 Ft

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.