A fiatalember méltó emléket állít a nyelvtudósnak

Kőrösi Csoma nyomában egy erdélyi fiatalember

Kőrösi Csoma Sándor útját követve utazott a nyugat-tibeti Ladakh tartományba Sütő Zsolt, fotográfusként tevékenykedő marosvásárhelyi fiatalember, aki élményeit honlapon tette közzé.

2008.03.29 17:50MTI

Sütő Zsolt tavaly zarándokolt - többnyire gyalogosan - azokba a buddhista kolostorokba és helyszínekre, ahol a tudós vándor 200 évvel ezelőtt folytatta nyelvészeti tanulmányait, kutatásait: ezek életművének legfontosabb, legmeghatározóbb helyszínei voltak. A fotográfus a www.yun.ro című honlapon tette közzé élményeit. Fotók, útinaplók, hangfelvételek, háttérképek segítségével élhetik át a vándorút pillanatait a weboldalra látogatók. 

"Nem véletlen, hogy Csoma volt az, aki ezeket a nagy dolgokat véghezvitte, én legfeljebb a nyomában járok. Bottal üthetem a nyomát annak a régi világnak, s az effajta nagy szellemeknek. Mutass nekem ilyen embereket ma, mint Csoma volt" - írta naplójegyzetébe Sütő Zsolt. Sütő Zsolt három hónapot töltött a tudós tibeti nyelvtanulmányainak főbb helyszínein, Zanglában, Phuktálban és Kanamban, valamint ellátogatott Kőrösi sírjához is Dardzsilingbe. 

Az utazást a kulturális nonprofit tevékenységet végző kolozsvári Vivarte Alapítvány kezdeményezte és finanszírozta (www.vivarte.ro). A művészi-népszerűsítő jellegű vállalkozás célja az volt, hogy méltó emléket állítson a nyelvtudósnak, a tibeti filológia megalapítójának és megismertesse a nyilvánossággal, főként a fiatalabb korosztállyal Kőrösi Csoma Sándor életét és munkásságát. 

Az alapítvány és a szerző elképzelései szerint az utazás anyagából vándorkiállítást indítanak világkörüli útra. Ezen a nagyméretű papírnyomatok mellett audiovizuális installációk is helyet kapnak, a befogadó intézmények lehetőségei és igényei szerint. A szerző legközelebbi úticélja Japán, ahol Csomát buddhista szentként tisztelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.