Londonban egyiptomi gyűjteményt árvereznek

Ókori kincsek keresnek új tulajdonost áprilistól!

Ókori egyiptomi kincseket, többek közt ékszerekből és szobrokból álló százdarabos gyűjteményt árverez el a Christie's aukciósház áprilisban, a kollekció a belga Empain báró öröksége.

2011.03.27 09:24MTI

Az értékes darabokat Edouard Louis Joseph, Empain 1852 és 1929 között élt bárója gyűjtötte össze, most unokája bocsátja árverésre. A mérnök, mágnás és pénzember nagy rajongója volt az egyiptológiának, kollekciója a várakozások szerint 400 ezer fontért (121,8 millió fontnak megfelelő összegért) kelhet el - becsülte a Christie's, amely további 252 tételt sorakoztat fel antikvitásokat kínáló áprilisi licitjén.
   
Miután 1904-ben nagy sikert aratott a párizsi metró építésével, a belga születésű báró Egyiptomba utazott, hogy felügyelje egy helyi vasútépítési tervet. Olyannyira szerelmese lett az afrikai országnak, hogy ott maradt, Heliopolis Oasis néven saját vállalatot alapított. Később együttműködést alakított ki a belga királyi művészettörténeti múzeummal, munkásságáért bárói címet kapott.
   
A gyűjteményben szereplő darabok közül nagy érdeklődésre tarthat számot egy nemes fából készült szobor, amelyért 20-25 ezer fontot is megadhatnak. Ennél magasabbra, 30-50 ezer fontra taksálják egy színes halotti lepel árát. Hasonló összegért kelhet el egy bronzbika is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.