A szentkép is elkápráztatta a zsűrit

Magyar marcipáncsodákat díjaztak Luxemburgban

Marcipánmozaikjáért egyéni ezüstérmet kapott a luxemburgi Kulináris Világbajnokságon a komáromi Tóth Annamária, aki hobbicukrászként kísérte el a magyar csapatot, azonban a nemzetünket bemutató asztalt az ő munkái díszítették.

2011.01.17 13:26MTI

Az európai cukrászokat is meglepte másik, szintén ezüstéremmel elismert attrakciója, a különleges cukormázból kialakított tojás, amely olyan áttört, mint egy csipketerítő, és a felszínét különböző rátétek díszítik.

Ezek vékonyságuk miatt szintén átlátszóak. Kulináris Kiállítás A díjazott marcipánmozaik a Kisdedet karjaiban tartó Szűz Máriát és egy angyalt ábrázol 37 000 darab, egy milliméteres kockából kirakva.

Az alkotáshoz 43 különböző színű marcipánlap készült, ezeket kellett borotvapengével hosszában és keresztben szabályos, apró darabokra vágni.

- Csak a színek meggyúrása több hetet vett igénybe, a teljes kép négy hónapig készült, jórészt az esti, nyugodtabb órákban - mesélte a 36 éves, családos asszony, aki világbajnoki ezüstérmek ellenére nem hivatásos cukrász, csak saját szórakozására kezdett ételművészettel foglalkozni. Igényességére jellemző, hogy általában egy centiméteren 64 kis marcipánkockát helyez el, azonban az arcok és a szemek élethű megjelenítésére még a milliméteres kockákat is megfelezte, és a bőrszín kialakításához kilenc árnyalatot készített, mindezt egy 35-ször 45 centis képen.

A Magyarországot bemutató asztalon összesen öt csipketojást állítottak ki. A főhelyen a régi, angyalos országcímerrel ékesített tojás szerepelt, a többit kalocsai mintákkal, a tokaji borvidék jelképeivel, illetve egy ötös fogat képével díszítette.

Az utóbbi alkotást a Magyar Honvédség gasztronómiai csapatának tagjai vették át tőle Luxemburgban azzal, hogy Brüsszelbe szállítják a NATO főparancsnokságra.

Az ételművészeti alkotások készítője elárulta, hogy sokszor hónapokig kísérletezik egy-egy motívummal, mire olyan lesz, amilyennek előre megálmodta.

Úgy vélte, a türelmen kívül leginkább képzelőerőre van szükség ehhez a munkához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.