A hollywoodi filmsztár Casanovát alakítja

Hatalmas sikert aratott Bécsben John Malkovich

Hatalmas sikert aratott John Malkovich hollywoodi filmsztár Casanova szerepében Bécsben; a The Giacomo Variations című darabot még vasárnapig láthatja az osztrák főváros közönsége.

2011.01.07 07:55MTI

A kávéházból színházzá alakított Ronacherben játsszák a darabot, amely Martin Haselböck karmester és Michael Sturminger rendező munkája.

A Mozart zenéjéből és Casanova írásai alapján összeállított műben a fiatal Casanovát Florian Boesch bariton, az időset pedig a hollywoodi filmsztár, John Malkovich alakítja. Malkovich 2009-ben már bemutatkozott Bécsben A pokoli színjáték című darabban, amelyben egy sorozatgyilkost alakított.

A Giacomo variációk ennél lényegesen komolyabb feladatot ró a színészre, akinek a német szöveget és az olasz áriákat is hibátlanul el kellett sajátítania.

A zenei anyagot a Da Ponte librettóból készült három Mozart operából, a Figaro házasságából, a Don Giovanniból és a Cosi fan tuttéból állította össze Martin Haselböck karmester. Az esteken a Bécsi Akadémiai Zenekar játszik eredeti hangszereken.

Michael Sturminger a szerda esti premier előtt azt nyilatkozta, hogy a közönség többségében rögzült operajátszási tradíciókat akarják kissé megváltoztatni. Florian Boesch bariton több alkalommal járt Budapesten.

Az operarészletek javarészét ő szólaltatja partnerével, a szoprán Sophie Klussmann-nal. Malkovichnak természetesen kevesebb énekelnivaló jut, s mint elmondta, sokat segített neki a profi énekes Florian Boesch.

A filmsztár partnere egy prózai színésznő, Ingeborga Dapkunaite, akit a Hét év Tibetben című filmből ismerhet a magyar közönség. A szoprán és a színésznő a Casanova által megrajzolt nőalakokat kelti életre, megfűszerezve Elisabeth Charlotte Constanzia von der Recke korabeli írónő rendkívül érdekes memoárjainak részleteivel.

A tűzött produkció a nyáron európai turnéra indul Németországba, Luxemburgba, Oroszországba, Franciaországba és Finnországba, majd Ausztráliában, Sydneyben is előadják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.