Izgalmak a Szegedi Nemzeti Színházban

Csajkovszkij-opera és Egressy-vígjáték januárban

Csajkovszkij Anyegin című operáját és Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című vígjátékát mutatja be januárban a Szegedi Nemzeti Színház, amely január 16-án jótékonysági koncertre is várja a közönséget.

2010.12.23 13:00MTI

Az elmúlt néhány évben Szegeden két Egressy-darabot is játszottak: 2001-ben a Portugál című színművet láthatta a közönség, 2005-ben pedig a Reviczky ősbemutatójának adott helyet a Tisza-parti város - idézte fel Pataki Ferenc színművész.

A kortárs magyar drámaíró Sóska, sültkrumpli című tragikomédiáját január 14-én mutatják be Ádám Tamás rendezésében.

A darab egy labdarúgó-mérkőzés előtt, a szünetben és a meccs után a játékvezetői öltözőben játszódik, a történet azonban nemcsak a fociról, hanem emberi sorsokról, kapcsolatokról, szerelemről, házasságról, válásról is szól - tette hozzá a színművész, aki Lacikám, a bíró szerepét alakítja majd.

Január 16-án rendezik a színházban a Szeged Első Lions Klub hagyományos farsangi jótékonysági gálaestjét. A műsorban népszerű operettekből - Johann Strauss, Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből - csendülnek fel részletek Keszei Bori, Vadász Dániel és a szegedi szimfonikusok tolmácsolásában, Hans Schamberger vezényletével.

A rendezvényen befolyt összeggel a vakok és gyengénlátók Csongrád megyei szervezetét, valamint az állami gondoskodásban élő, illetve kallódó gyerekeket segítő Ágota Alapítványt támogatják.

Szeged hosszú évtizedek óta - még Vaszy Viktornak köszönhetően - a hazai modern operajátszás egyik fellegvára - fogalmazott Pál Tamás karnagy, aki Csajkovszkij Anyegin című operáját állítja színpadra. Mint rámutatott, a Puskin drámája alapján született művet is korszerű felfogásban láthatja a közönség január 21-től.

A történet egy elsüllyedőben lévő közösségről és az elvakult szenvedélyről szól, amelyek végül tragédiához vezetnek - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a produkciót három nyelven játsszák: a drámai cselekmény szempontjából fontos jelenetek magyarul, az orosz népiesség szempontjából jelentős részletek eredetiben hallhatóak, Triquet, a francia szereplő pedig anyanyelvén szólal meg.

A szegedi operajátszás hagyományainak megfelelően a darab fiatal, tehetséges művészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít: Tatjanát az egyik szereposztásban Horák Renáta alakítja.

A huszonöt éves szoprán tavaly végzett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, s eddig az Ory grófjában láthatta a Tisza-parti város színházának közönsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.