Elnémulás Debrecenben

Kortárs bemutató: az Elnémulás című dráma

A két évvel ezelőtti, nagy sikerű előadás, az Egy szerelem három éjszakája után a debreceni Csokonai Színház ismét egy jelentős Hubay-mű, az Elnémulás című dráma bemutatójával erősíti kortárs repertoárját.

2010.12.20 07:00ma.hu

A magyar drámaírók doyenje, az idén 92 esztendős Hubay Miklós ezzel a darabbal a nyelvi kisebbségben élőknek állít maradandó emléket. A kultúrák, nyelvek rohamos pusztulása fájdalmas és sajnos egyre aktuálisabb jelensége globalizált világunknak.

Nem véletlen tehát, hogy személyes megszólalásaiban, rádió, televíziós és újságokban megjelent interjúiban az elmúlt tíz évben legtöbbször éppen az Elnémulásra hivatkozik.

A debreceni bemutató Árkosi Árpád rendezésében a darab pátoszát emeli ki. A „szent színház” eszközeivel él a téralakításban, a színészvezetésben és a zenei megfogalmazásban.

Az előadásban a görög kórusok mintájára, de gyermekhangon visszhangzik mindaz, ami csak szavakkal már nem mondható el. A nemrégiben elhunyt Nobel-díjra jelölt csuvas költő, Gennadij Ajgi töredékes verssorai térben és időben rokon népeink távoli világáig tágítják a Horváth Árpád Stúdiószínház apró méreteit.

A darab főszerepeiben Újhelyi Kinga, Bakota Árpád és Kristán Attila látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.