Szentek hárfája

Szilasi Lászlóé a Rotary Irodalmi Díj

Szilasi László Szentek hárfája című regénye nyerte a 2010-es Rotary Irodalmi Díjat (RID), Ferencz Győző Szakadás című verseskötete és Garaczi László Arc és hátraarc című regénye pedig az alapítvány elismerésében részesült - jelentette be a szervezet vasárnap.

2010.10.10 19:18MTI

A szervezők közlése szerint az elmúlt 12 hónapban megjelent több száz műcím közül a 7 tagú zsűri 31 művet elemzett részletesen. A 31 műből végül a zsűritagok kiválasztották a 7 legjobbnak ítélt művet. Emellett minden zsűritag értékelt még 4-4 könyvet, 1-től 4-ig pontozva azokat. Az így kapott segédpontok összeadásával alakult ki a 3 díjra javasolt mű.

Mint azt az indoklásban kiemelték, A Szentek hárfája mellett a sokrétegű nyelvi igényesség, a cselekmény jól bonyolított szerkezete döntött, amely élvezhető olvasmányként egységbe tudta hozni a valóságos és a regényes elemeket; a különböző korok szociografikus leírását egy rejtélyes gyilkosság nyomozásával és művelődéstörténeti elemekkel.

A korábban inkább irodalomtörténészként ismert szerző lényegében első szépirodalmi művével talán Szerb Antalt vagy Umberto Ecót juttathatja eszünkbe. Szilasi regényében Békéscsaba – Haragoson (Árpádharagos) 1924 karácsonyán a nagytemplomban a város szeme láttára egy érthetetlen és rendkívül teátrális gyilkosság történik. A könyv nyomon követi a többlépcsős nyomozást, amely azonban csak „sorvezető”, bár logikája, agyafúrtsága nagyon is kielégíti a krimiolvasót. Az esetet több szemtanú többször is elmeséli azoknak a profi és amatőr detektíveknek, akik időről-időre (1924 után 1928-ban, 1954-56-ban és 1989-ben) igyekeznek megfejteni a gyilkosság okát, körülményeit és értelmezni következményeit.

Sumonyi Zoltán, a RID kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a három díjra jelölt mű között – az eddig tapasztaltaktól eltérően – minimális különbség volt a zsűri értékelésében, ezért a meggyőző sorrend kialakítása érdekében a Kuratórium tagjainak borítékolt értékelését is figyelembe kellett venniük. Örömmel tapasztaltuk, hogy ezek után sem változott az eredeti sorrend; vagyis a kurátorok titkos szavazatai megerősítették a zsűri ítéletét.

A Rotary Irodalmi Díjat a Budapest-Tabán Rotary Club alapította 2008-ban. A díj nyertese egy emlékplakettet és hárommillió forintot kap. A díj odaítéléséről kuratórium dönt felkért bírálók javaslata alapján. A kuratórium elnöke Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke, tagja Gömöri György, Londonban élő magyar költő, a cambridge-i egyetem nyugalmazott filológusprofesszora és Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora.

A zsűri tagjai irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztők, kritikusok. A grémium névsora titkos, a felkérés külön-külön történik, így a bírálók sem tudnak egymásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.