Jön a progresszív rock egyik nagyja

Budapesten koncertezik a Spock's Beard!

A fővárosi A38 hajón ad koncertet szeptember 27-én a Spock's Beard, a kortárs progresszív rock egyik legnagyobb hatású formációja, amely X címmel nemrég adta ki új stúdióalbumát.

2010.09.18 12:15MTI - Fotó: spocksbeard.com

Az amerikai Spock's Beard-öt korábban is szokás volt a korai Genesishez hasonlítani, ám az alapító-frontember Neal Morse 2002-es távozása óta ez még indokoltabb.

Peter Gabriel
a Genesisből a progresszív rock korszak csúcsán lépett ki 1975-ben, és akkor a csapat hasonló probléma előtt állt, mint később a Spock's Beard, amely 2002-ben a Snow című albummal mindent elért, ám utána elveszítette Morse-ot.

Az X című anyag már a negyedik stúdióalbum azóta, és a Spock's Beard sikeresen túlélte a válságot, méghozzá hasonló módszerrel, mint a Genesis, vagyis a dobosból lett a frontember: ott Phil Collins, itt Nick D'Virgilio.

A Spock's Beard új énekese is gyorsan felnőtt a feladathoz, miközben Phil Collins-nál jóval kevésbé volt nyitott a kommersz hatásokra.

Fotó: spocksbeard.com

A progresszív rock skáláján a keményebb, metálba hajló Dream Theater és a szimfonikus rock hagyományaira építő Porcupine Tree között a Spock's Beard inkább az utóbbihoz áll közelebb; zenéjében megannyi virtuóz őrület és színpadi energia van jelen.

Frontember létére Nick D'Virgilio maradt dobos is, és akárcsak Collins, a stúdiókban ő játssza fel a ritmusalapokat. Újabb párhuzam, hogy bár Spock's Beard Jimmy Keegan személyében külön koncertdobossal dolgozik, d'Virgilio egy-egy szám erejéig maga is dobol élőben (a Genesis esetében Chester Thompson volt a koncertdobos).

A Speack's Beardben Alan Morse gitározik, Ryo Okumoto játszik billentyűs hangszereken, és David Meros a basszusgitáros. A Neal Morse nélküli felállásban is töretlen maradt a banda tagjaira és zenéjére egyaránt jellemző kifinomult zenei érzék, igaz, a korábbi nagy ívű kompozíciókat nagyobb előszeretettel váltották fel a rövidebb, rockosabb kompozíciók.

A zenekar nevében szereplő Spock a Star Trek kultikus sci-fi-sorozat egyik szereplője. Az 1995-ös debütáló albumtól, a The Light-tól a mostani X-ig tíz stúdióalbum készült.

Külön fejezetet jelent a Spock's Beard koncertjeinek dokumentálása, hiszen a hivatalos cédéken és DVD-ken megjelent élő felvételeken túl attól sem zárkóztak el, hogy félig-meddig hivatalos rangra emeljenek egy kalózfelvételt; így jelent meg 1996-ban az Official Live Bootleg.

Aki 2007-ben, legutóbbi magyarországi fellépésükön nem láthatta a bandát, szeptember 27-én pótolhatja az A38-on.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.