Látható az Öböl

Mégis vetítik a japán mozik a delfinmészárlásról szóló filmet

Mégis vetíteni fogják a japán mozik műsorából tiltakozások miatt kihagyott és csak az interneten bemutatott delfinvadászatról szóló Oscar-díjas dokumentumfilmet a távol-keleti ország filmszínházaiban.

2010.06.21 17:34MTI

A The Cove (Az öböl) című Oscar-díjas dokumentumfilmet, amely titokban készült a szigetország déli partjainál, Taidzsi falu öblénél folyó brutális delfinvadászatról, június 26-án kezdték volna vetíteni. Azonban a filmet forgalmazó Unplugged tokiói irodája előtti tüntetések miatt törölni kényszerültek a bemutatót. Japánban az internetre száműzött alkotásra kíváncsi első kétezer néző június 18-tól a Nico Nico Douga japán videomegosztó oldaláról tölthette le a filmet.

A meghátráló filmszínházakat újságírók, tudósok és filmes szakemberek egy csoportja levélben ösztönözte arra, hogy ne hajoljanak meg a tiltakozások előtt, mondván "ezzel a lépéssel csak azt támasztják alá, hogy Japánban gyenge lábakon áll a szólásszabadság". A bemutató ellen tiltakozó nacionalista csoportok szerint sérti Japán büszkeségét az amerikai dokumentumfilm, amely arról szól, hogy a falusiak minden évben miként ejtenek el kétezer delfint. A japánok többsége még sohasem evett delfinhúst, ennek ellenére sokan vélik úgy, hogy a bálnák és delfinek fogyasztása a hagyományos konyhaművészet részét képezi, és a japánok sértésnek veszik, ha kívülállók - az állatok védelmére hivatkozva - beleszólnak ebbe.

A produkció számos fesztiválon sikert aratott, 15 országban bemutatták, és végül nemzetközi nyomásra a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál is programjára tűzte. A film alkotóját, Louie Psihoyost, a National Geographic korábbi fotósát letartóztatással fenyegették a helyi hatóságok, mivel a hagyományos véres állatmészárlást úgymond magánterületről, rejtett kamerával rögzítette.

A legújabb műsorterv szerint a filmet július 3-tól Tokió mellett öt városban kezdik vetíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.