Gregor Samsa Mozarttall iszik

Megjelent bolgárul Vörös István novelláskötete, a Svejk gyóntatója

Megjelent bolgárul Vörös István József Attila-díjas író, költő Svejk gyóntatója című elbeszéléskötete, a bemutató hétfőn lesz a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben.

2010.02.21 14:12MTI

Neli Dimova, a szófiai intézet munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a könyvet Emil Baszat irodalomkritikus mutatja be, az eseményen ott lesz a szerző és a fordító, Sztefka Hruszanova.

Vörös István novelláskötete időutazás, Szindbád, Svejk, Mozart, Kafka figuráinak izgalmas egyvelege. A groteszk szövegeken az olvasó a sírás és a nevetés határán egyensúlyoz - mutatott rá Dimova, aki idézte a szerzőt, hogy a magyar, a cseh, a kafkai (német) irodalmat nagymértékben beledolgozta írásaiba. Szórakoztató és izgalmas elbeszéléseket olvashat Vöröstől ezentúl a bolgár érdeklődő is - jegyezte meg. Vörös István Budapesten született, 46 éves, legutóbbi kötete, a Lackfi Jánossal közösen írt gyermekversek Apám kakasa címmel jelent meg.

Heidegger, a postahivatalnok című könyvét verses regénynek titulálja. Február elején volt az ősbemutatója Az ördögszáj című színdarabjának a Nyitott Műhelyben. A Svejk gyóntatója című novelláskötete a pécsi Jelenkor Kiadónál látott napvilágot 2007-ben, Szófiában a Művészet az erőszak ellen alapítvány - Egyetemi Kiadó gondozta, a bolgár fordítást a Magyar Könyv Alapítvány támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.