Werner Herzog az elnök!

Teljes a Berlinale zsűrije

Nyilvánosságra hozták az idei berlini nemzetközi filmfesztivál zsűrijének névsorát; a Werner Herzog rendező elnökletével működő testület amerikai, olasz, szomáliai, német, kínai és spanyol tagjai döntenek az Arany, valamint az Ezüst Medvék sorsáról.

2010.01.26 14:44MTI

Azt már novemberben bejelentették, hogy a zsűri elnöke Werner Herzog filmrendező lesz. A német filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja fél évszázados pályafutása alatt több mint 50 játék- és dokumentumfilmet készített.

A szervezők kedden tették közzé, hogy a zsűri tagja még Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő, aki az aranyszobrocskát a Hideghegyért kapta 2004-ben, de játszott a Bridget Jones-filmekben és a Chicagóban is. Rajta kívül tagja a testületnek Francesca Comencini olasz filmrendező és forgatókönyvíró, akinek Magyarországon Apám szavai és Szűkebb pátriánk című filmjeit mutatták be az elmúlt években. A zsűriben helyet kapott még Nuruddin Farah szomáliai író, akinek első regénye 1970-ben jelent meg. Több irodalmi elismerésben is részesült, műveit eddig több mint húsz nyelvre fordították le. A testület másik német tagja, Cornelia Froboess gyermekszínészként kezdte pályafutását, tevékenységét később számos elismeréssel, köztük Ernst Lubitsch-díjjal jutalmazták.

A kínai Jü Nan (Yu Nan) hazájában a művészfilmek királynőjeként ismert, a főszereplésével készült Tuya esküvője című film nyerte 2007-ben a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. 2008-ban pedig a Magyarországon Testvéráldozat címmel bemutatott filmjét jelölték erre a díjra. A zsűri hetedik tagja a spanyol producer, José Maria Morales, aki eddig több mint 50 film létrejöttét segítette.

A tavalyi Arany Medve-győztes spanyol-perui filmdrámának is ő volt a producere. A 60. Berlinalét február 11. és 21. között rendezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.