DVD-n a nem mindennapi film

Kusturica filmre vitte Maradonát

Emír Kusturica - A Cigányok ideje, Underground, Macskajaj - filmjében végigjárja a zseniális futballista, az elmúlt évszázad egyik legnagyobb profi labdarúgójának, Diego Armando Maradona pályafutásának és magánéletének jelentősebb állomásait Buenos Airestől Nápolyon át Belgrádig.

2009.12.09 15:22ma.hu

Kusturica sajátos stílusával sikeresen ragadja meg az ikon mögött az embert.  Kusturica ezúttal – látszólag – nem a tőle megszokott, keserédes, balkáni életképeket tárja a néző elé, hanem egy dokumentumfilmet ifjúkora rajongásának tárgyáról, az isteni Diegóról. A film ugyanakkor úgy képes megfelelni a szakszerűen elkészített dokumentumfilmekkel szemben megfogalmazott műfaji követelményeknek, az objektivitásnak és a tényszerűségnek, hogy közben a remek „kusturicás” hangulat is megmarad.

Maradona életpályájának különböző szakaszait úgy mutatja be, hogy megfelelteti azokat az általa forgatott filmekben bemutatott témáknak; jeleneteket láthatunk a Macskajajból és Az élet csodaszépből is. Diego élete így mégis olyanná válik, mintha Kusturica írta volna a forgatókönyvét, ezzel jelezve: a film alkotója nem csupán rajong a sportcsillagért, de teljes mértékben azonosul is vele. Így teszi univerzálissá, a mindennapok valóságából valóban kiemelkedővé a hús-vér főszereplő figuráját, egymás mellé téve a Szarajevó vagy Belgrád környéki romatelepeket és a Buenos Airest körülvevő nyomornegyedeket, ahol Maradona a gyermekkorát töltötte.

A mozi egyébként nem kronologikus sorrendben mutatja be Maradona életét, vándorol a mai és a múltbéli események között, a családi parti helyett egyszerre csak a fekete-fehérben bemutatott grundon találjuk magunkat, ahol a kiskamasz, már akkor őstehetségnek tartott Diego mesél arról, hogy egyszer válogatott labdarúgó és világbajnok szeretne lenni, máskor meg egy futballstadionban láthatjuk, ahogy a főszereplő ultrákat megszégyenítő hévvel szurkol egykori csapatának, a Boca Juniorsnak, hogy aztán egy újabb váltás után Hugo Chávez, Evo Morales vagy Fidel Castro társaságában bukkanjon fel.

A dokumentumjelleget erősíti a remek kézikamerás megoldás, valamint az, hogy Kusturica, aki egyébként a film narrátora is, maga is feltűnik a filmben. A Sex Pistols God Save the Queen című száma, amely Maradona legszebb cseleiből és góljaiból készült összefoglaló alatt hallható, egy igazi csemege a rajongóknak. Az Aranygyermek 1997-ben vonult vissza a focitól, több doppingbotrány és kizárás után, drog- és egészségügyi botrányokba keveredve. Az utóbbi időkben lefogyott 50 kilót, plasztikai műtéteken ment keresztül, és jelenleg sikeres tévés műsort vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.