Natascha McElhone könyörgött Csupónak

Hamarosan a mozikban Csupó Gábor legújabb fantasy filmje a Holdhercegnő

A Simpson család, a Fecsegő tipegők és az Immigrants - Jóska menni Amerika! című népszerű rajzfilmek után hamarosan mozikba kerül a magyar származású Csupó Gábor legújabb filmje, a Holdhercegnő.

2009.11.02 19:47ma.hu

A többszörös Emmy-díjas animátor és rendező a nagysikerű Híd Terabithia földjére című filmje után ismét egy élőszereplős, fantasy mozit készített. A filmet elkészülte után a nagy múltú Torontói Filmfesztiválon mutatták be a közönségnek, ahol igen hangos kritikai és közönség fogadtatásban részesült, majd ezt követően a Londoni Filmfesztivál nyitófilmjeként tapsolhatott érte a közönség Csupó Gábor legújabb, Holdhercegnő című élőszereplős alkotásában mesterien szövi össze a fantasy, a varázslat, a dráma és a humor világát, amely egy hihetetlenül izgalmas családi kalandfilmmé válik a képernyőn. A rendező a film csodálatos képi világával egy igazán varázslatos és misztikus világba kalauzolja nézőit.

A film alapjául Elizabeth Goudge A Fehér lovacska című magával ragadó és komoly mondanivalójú gyermekkönyve szolgált. A kötetet 1946-ban adták ki első alkalommal, és megjelenésének évében már elnyerte a rangos Carnegie Medált. Azóta is számos díjjal és elismeréssel jutalmazták.

A mai fiatal olvasók számára a legnagyobb jelentőséggel mégsem a díjak és elismerések bírnak, hanem, hogy közismerten ez a történet volt a kedvenc gyermekkori olvasmánya J.K. Rowlingnak a Harry Potter könyvek írójának. 16 nyelvre fordították le a művet – a magyar fordítás a film hazai bemutatójával együtt kerül a boltokba. A tekintélyes angol The Independent a 8-12 éves korosztály meghatározó könyvének választotta a művet.

A történet főhőse a tizenhárom éves Maria (Dakota Blue Richards), aki édesapja halála után nevelőnőjével, Miss Heliotrope-pal (Juliet Stevenson) él. A kishölgy kénytelen hátrahagyni addigi fényűző életét, hiszen örökségül csupán adósságot, és egy réges-régi könyvet kapott édesapjától. Maria Holdfölde völgyébe költözik nagybátyjához, a rideg és megkeseredett Sir Benjamin-hoz (Ioan Gruffudd), aki rögtön elveszi a kislánytól a könyvet.

Az örökségül kapott ódon könyv nem mindennapi, hiszen egy titokzatos, ősrégi történetet mesél el, amelyből Maria előtt két család viszálykodása elevenedik meg: a Merryweather és a De Noir családok között folyik a harc a Hold varázsgyöngyeiért. A kislány, ahogy egyre jobban belemélyed a történetbe, rádöbben, hogy Holdfölde veszélyben van, és ő a kiválasztott, az utolsó Holdhercegnő, aki megmentheti azt. A következő telihold előtt meg kell találnia a holdgyöngyöket, és ki kell békítenie a két családot, ezáltal helyreállítva az ember és természet közötti egyensúlyt. Különben beteljesül a Merryweather családot üldöző átok, a természet beteljesíti bosszúját, és elpusztul egész Holdfölde, az ott élőkkel együtt.

A kérdés, hogy vajon a kis Maria véghez tudja-e vinni küldetését, hiszen a De Noir család feje, Sir William De Noir (Tim Curry) nem könnyíti meg a feladatát. A Holdhercegnő elbűvölő története a család minden tagja számára tanulságos mondanivalóval bír.

A gyönyörű és misztikus – részben magyarországi helyszíneken forgatott - tájakon játszódó, drámai fordulatokban bővelkedő történetben nagy szerepet kap a család, a szerelem és a bátorság. Így minden generáció megtalálhatja a maga számára fontos üzenetet ebben a kétségtelenül izgalmas és látványos családi filmben, amelyben nagyszerűen ötvöződik a klasszikus mesefilmek bája a modern fantasy világával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.