MacskaSzem Bécsben

Színházi körhinta Bécsben

Ötödik alkalommal rendezik meg a Theaterkarussell közép-európai színháztalálkozót Bécsben. Magyarországot Menyhért Judit vezetésével a MacskaSzem képviseli.

2009.10.08 20:40ma.hu

Ötödik alkalommal ad otthont a bécsi TheaterBrett a Mitteleuropäisches Theaterkarussell - Közép-európai Színháztatlálkozónak. Október 9. és 23. között lengyel, szlovák, cseh és magyar társulatok provokálják, konfrontálják vagy gondolkodtatják el az osztrák közönséget.

A cseh Divadlo Feste & Reduta Hável levelet ír Husáknak című produkciójában például arra az örök érvényű kérdésre keresik a választ, hogy meddig felelősek a hatalom birtokosai a jövőért? Milyen hosszú távú hatása van a művészet, a gondolkodás, a lélek kiirtásának? A fesztiválon látható lesz a Szlovák Színházi Intézet vezetője, Vladislava Fekete Rövid kapcsolatok című darabja is, amellyel 2009-ben elnyerte a legjobb cseh és szlovák színdarabnak járó Alfréd Radok-díjat.

A produkció az intézetvezető személyes tapasztalatain alapul, amelyeket a szlovák kisebbség tagjaként szerzett Szerbiában majd később Szlovákiában. Magyarországról Menyhért Judit vezetésével a MacskaSzem vesz részt a kéthetes rendezvénysorozaton egy Költői koncerttel. Az előadás igazi meglepetés-utazást ígér a nézőknek a zene szárnyán. A tradicionális, klasszikus és kortárs zenét költészettel ötvöző produkció során nemcsak a hangszerek hallatják a hangjukat, de a hang is új szerepet kap.

A fesztivál az osztrák szerző, Beatrice Ferrolli Dietrich és Leander című darabjával ér véget, amelynek főszereplője Marlene Dietrich és Zarah Leander, a két talán legismertebb német nyelvű énekes. A hírességek egy szálloda mosdójában találkoznak, amelynek beragadt az ajtaja. Mivel senki nem hiányolja öket, a kényszerűen együtt töltött idő során úgy kerülnek közelebb egymáshoz, hogy közben semmiben sem értenek egyet: politikai-, művészi és világnézetek ütköznek, miközben új értelmet nyer egy-egy jól ismert slágerük.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.