Elhangzik az író Gyöngyvirág Palkó című meséje

Benedek Elek emléknapot tart a Duna Televízió!

Benedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulója kapcsán "nagy mesemondónkra" emlékezik a Duna Televízió szeptember 30-án, a Népmese Napján.

2009.09.24 21:40ma.hu

Az emléknapon elhangzik az író Gyöngyvirág Palkó című meséje (14:40), nézőink összeállítást láthatnak a Cimbora Benedek Elek-műsoraiból (15:00), valamint műsorra tűztük a Kisbaconi elégia című filmet is (15:55).

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a Népmese Napjaként tiszteljük. Az ünnep célja, hogy a gyerekek és a felnőttek meghallgassák egymás legkedvesebb meséit, megemlékezzenek a mesemondókról, mesegyűjtőkről, valamint, hogy ismét felfedezzék a mesékbe szőtt bölcsességeket és üzeneteket.

A Duna Televízió szeptember 30-án, a Népmese Napján Benedek Elek emléknapot tart. 14:40-től, Hol volt, hol nem volt című mesesorozatunkban elhangzik az író Gyöngyvirág Palkó című meséje - Koblicska Lőte előadásában.

Ezt követően, 15:00 órától összeállítást láthatnak Cimbora című műsorunk Benedek Elekről készített adásaiból. 15:55-től műsorra tűztük a Kisbaconi elégia című filmet, melyben - a műrészletek mellett - olyan idős székely emberekkel ismerkedhetnek meg a nézők, akiknek még vannak személyes emlékei az íróról és családjáról.

Benedek Elek (1859. szeptember 30. –1929. augusztus 17.) országgyűlési képviselőként az ifjúsági irodalommal, népköltészettel, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. Az ifjúság számára meseátdolgozásokat, verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket írt.

Sokan talán nem tudják, hogy a Cimbora című gyermeklapot Benedek Elek hívta életre 1922-ben, Erdélyben. Tulajdonképpen ez a lap az őse a Duna Televízió Cimbora című műsorának. Benedek Elek a Cimborában maga köré gyűjtötte a leghíresebb írókat, költőket, képzőművészeket, mert meggyőződése volt, hogy a gyerekeknek csakis a legjobbat, a legtökéletesebbet szabad nyújtani. A Cimbora szerkesztése és a mesék írása mellett több napilap és folyóirat szerkesztése fűződik Benedek Elek nevéhez, többek között a Magyarság, a Magyar Világ, a Magyar Kritika, a Nemzeti iskola, és a Néptanítók lapjának is a főszerkesztője volt. Sebők Zsigmonddal együtt szintén szerkesztette a Jó Pajtás című esztétikai és erkölcsi nevelő értékű, hazafias szellemű gyermeklapot.

Emellett ifjúsági könyvsorozatot indított Kis Könyvtár címmel, amely később már, mint "Benedek Elek kis könyvtára" jelent meg. 1900-ban a Kisfaludy Társaság tagjává választották. Meséivel, a gyermeklapok szerkesztésével, íróink, költőink és a gyerekek közötti szoros kapcsolat létrehozásával Benedek Elek megteremtette a magyar gyermekirodalmat.

Tartsanak a Nemzet Televíziójával, szeptember 30-án ünnepeljük együtt a „nagy mesemondót”!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.