Kedden, késő éjjel érte a halál

Elhunyt Fenyvessy Éva színművész

Életének 98. évében elhunyt Benedek Andorné Fenyvessy Éva színművésznő, a Hyppolit, a lakáj című film Terkája, a Köszönöm, hogy imádott kezdetű sláger legendás előadója - tudatta egyetlen hozzátartozója, Takács Ildikó szerdán az MTI-vel.

2009.07.22 18:36MTI

Fenyvessy Évát kedden késő éjjel, Budapesten érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Fenyvessy Éva színésznő Zomboron született 1911. október 31-én. Pályáját Pécsett kezdte gyermekszínészként, majd 1930-ban elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját. 1933-ig a Király Színházban játszott, később szerepekre szerződött a Magyar, illetve az Andrássy úti Színházba. 1950-től nyugdíjazásáig, 1969-ig a Fővárosi Operettszínház művésznője volt, de még 1979-ig fellépett.

Főként zenés vígjátékokban és operettek primadonna szerepeiben tűnt fel. 2008 áprilisában egy televíziós beszélgetésben idézte föl karrierjének fontosabb állomásait. Számtalan magyar filmben szerepelt, emlékezetes alakítása volt a Hyppolit, a lakájban Schneiderék Terkájának szerepe. 1940-ben forgatta az Erzsébet királyné című filmet, amelyben Micit, a színésznőt alakította. Pályája korábbi szakaszában (1934) az Ida regénye szobalányának szerepében is látható volt a mozivásznon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.