A velencei kalmár dallamai csendülnek fel

Harcsa Veronikával indul a Shakespeare-fesztivál Gyulán!

Az ötödik alkalommal megrendezendő gyulai nemzetközi Shakespeare-fesztivált június 29-én a Harcsa Veronika Quartet koncertje nyitja meg. Harcsa Veronika legutóbb a budapesti Centrál Színház A velencei kalmár című előadásához írt zenét; ezt hallhatjuk a gyulai programsorozat nyitó koncertjeként 18 órától a Múzeum udvarban.

2009.06.26 18:15ma.hu

A fesztivál szenzációja Peter Brook legújabb rendezése: a Shakespeare csodálatos szerelmes szonettjeiből összeállított est, Szerelem a bűnöm - Love is my sin címmel, egyik első külföldi útjaként Gyulán lesz látható június 29-én és 30-án, este fél 9 órai kezdettel az Erkel Művelődési Központban.

Peter Brook a Le Monde című lapnak adott interjújában a közelmúltban jelentette be, hogy lemond párizsi színházának, a Bouffes du Nord-nak igazgatói posztjáról, melyet 1974 óta töltött be. Shakespeare szerelmes szonettjeinek színpadra állítása - ismerve Peter Brook visszavonulásának szándékát - jelképesnek is tekinthető.

A világhírű rendező így búcsúzik "nagy szerelmétől", a színháztól és Shakespeare-től, akinek drámáit nemzetközi sikerrel színpadra vitte.

Harcsa Veronika

A London Baroque együttes és Emma Kirkby, a "régizene nagyasszonya" július 4-ei (20.30 óra, Kohán képtár) közös koncertjén olyan zeneművek és szerelmes dalok csendülnek fel, amelyek Shakespeare-hez kötődnek. Műsoron: John Jenkins, Robert Johnson, H. Lawes, Henry Purcell, Marin Marais, G.F. Handel művei.

A Gyulai Várszínház hazajáró vendége Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító-igazgatója, művészeti vezető-főrendezője.

A nemzetközi sikerek mellett, emlékezetes rendezései fűződnek a gyulai fesztiválhoz. Idén Shakespeare Ahogy tetszik című művének bemutatójára készül július 2-án, 3-án és 4-én 20.30-tól a Várszínpadon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.